fbpx

interview galia denzel

Здравейте, приятели. Все повече хора осъзнават нуждата от здравословно движение и здравословен начин на живот. Днес съм тук с Галина Дензел, която е специалист по Ресторативно движение. Галина, здравей.

   Здрасти, Ася.

Можеш ли да ни разкажеш малко повече за това какво представлява Ресторативно движение и защо вече е толкова важна част от живота на много хора?

   Ресторативно движение е система като много системи по света, които се опитват да отговорят на въпроса „Как можем да бъдем по-здрави в съвременните условия?”. Някъде може би в последните 40-50 години хората стават все по-уседнали, все повече се работи на компютър, все по-малко имаме възможност за движение, за игра, за свободно време, което е физически активно. В резултат на това се получават различни изменения – мускулни, скелетни, на вътрешните органи – които възпрепятстват оптималното здраве на човека. И не би имало проблем, ако можехме само с упражнения и спорт да заместим липсата на движение, но липсата на движение е много по-комплексна и по-голяма като липса и като проблем, отколкото липсата на спорт.

   Ще се опитам да ти го обясня така: Представи си, че за 1 седмица всичката храна, която трябва да изядеш, е например 20 000 калории. Падат ти се горе-долу по около 3000 на ден. Ако изяждаш тези калории само в понеделник, сряда и петък, от 6 до 7 вечерта, значи изяждаш по около 7000 наведнъж и няма да ти бъде комфортно на храносмилането, нито пък във вторник, четвъртък, събота и неделя ще се чувстваш добре. Тоест, ако за нас движението е нещо, което ни липсва подобно на хранителен елемент, да го приемаме концентрирано в големи дози и няколко пъти седмично не е решение за това, че не се движим.

   Ресторативно движение се явява една добре организирана система за възстановяване на мускулните дисбаланси и изменения, които имаме от заседналия начин на живот. Така човек може да въведе не само едни простички упражнения, които да прави всеки ден, но и конкретни действия през деня, които да му помогнат системата му да функционира по-добре. Ако след това искаш да спортуваш и да правиш други неща, това те балансира и ти помага да си здрав, вместо да те пречупва.

Чудесно. Това означава ли, че трябва да практикуваме Ресторативно движение всеки ден?

   В началото, когато човек започне да се запознава с принципите на подредба на костите и на центрация на ставите, се налага да се обърне малко повече внимание. Например половин или един час дневно за известно време, през което да се позанимаваме. Два-три-четири месеца, колкото е нужно. И след това, понеже голяма част от принципите на Ресторативно движение са преносими, човек ще може на работното си място или чакайки някъде, заставайки някъде, да си подреди тялото по конкретен начин или да управлява напреженията в тялото си по конкретен начин. Става нещо, което ти правиш през цялото време, а един или два пъти седмично можеш да се занимаваш по-конкретно.

Ресторативно движение се отразява върху здавето на човека. Това означава ли, че можем да повлияем на съвременните болести като високо кръвно налягане, диабет, проблеми с дишането…?

   Да. Всяко, всяко едно дегенеративно заболяване има механичен елемент или механичен произход. Пример е високото кръвно налягане: както има неща, които са свързани с хранене или стрес, така има и механичен проблем с това, че кръвоносните съдове не могат да се отпускат в резултат от движението на мускулите и активността на мускулите. Дължината на мускулите определя колко един кръвоносен съд е стегнат или е отпуснат. И ако можем да правим такива упражнения от Ресторативно движение, които са специфично насочени към кръвно налягане и към управление на кръвното налягане, има хора, които имат страхотен резултат. Аз съм работила с хора с диабет не само от втори, но и от първи тип, които могат да намалят значително количеството инсулин, което трябва да си инжектират, понеже инсулиновата чувствителност на клетките се подобрява. Всяка една клетка гладува за движение. Когато направим така, че тя да получава достатъчно хранителни вещества, да може добре да отвежда отпадъчните продукти на метаболизма, да има добро снабдяване с енергия, да има добри нервни импулси до нея от цялата система, тази клетка може да регенерира по съвсем различен начин.

   Голям проблем на съвременния живот е, че има части от нас, които не виждат движение, и други части, които са претоварени. Ако например ти си всяка сутрин на крос-тренажор за 30 минути и 30 минути правиш едни и същи движения през цялото време, пет години по-късно има части от теб, които са преработили и са твърде натоварени, а има други, които не са имали никакво движение. В резултат, тялото не може да функционира гладко, плавно, красиво, а има части от теб, които просто не се движат.

Звучи така, все едно Ресторативно движение може да практикува всеки. Имам предвид като възраст.

   Да, така е, защото реално няма… Ресторативно движение е една гледна точка към живота. Виждаме, че животът ни не е активен, твърде заседнали сме и има различни избори, които можем да правим, като как да седим, как да стоим, как да избираме да живеем живота си ежедневно, така че да не е толкова увреждащо за тялото. Същевременно има и едни упражнения, които вървят с тази гледна точка и помагат по-бързо да възстановим тялото в естествения му баланс. Едно дете, с което може да се потъркаляте по земята и да се поразтегнете, може да прави ресторативно движение; така и един възрастен човек, каквито са моите баба и дядо например, може да прави конкретни неща.

   Разбира се, всичко се дозира и преценява, но здравословния начин на живот и общуването с природата са нещо, което е основна част от Ресторативно движение. Упражненията са упражнения. Основното е да започнем да ходим повече, да имаме по-естествен начин на живот от този, който водим в момента.

А може ли Ресторативно движение да се отрази положително върху отслабването?

   Чисто механично, отслабването е забавено тогава, когато общият метаболизъм на човека е намален. Възможно е да има цели зони от тялото, които не функционират както трябва. Изчислено е, че човек не ползва, че повечето хора не ползват, повече от 25% от мускулите си. Не 25% като брой мускули, а като възможност за използване на мускулите. В Ресторативно движение се обръща много внимание на ходене, на техника на ходене, на дишане и техника на дишане. Ако например ти ходиш, падайки напред и използвайки инерцията на тялото си, вместо това можеш да използваш механичната сила, която е в мускулите, и способността да се придвижваш напред. Тогава частите от тялото са позиционирани по такъв начин, че всички кинетични вериги могат да работят добре, да използваш по-голям процент от мускулите си и да можеш да ги натовариш по-добре.

   Също и ако мускулите са на оптималната си дължина, те могат по-добре да се снабдяват с енергия. Както и ако дишаш по-ефективно, можеш по-добре да се снабдяваш с енергия. Тоест Ресторативно движение, като страничен ефект, има подобрен метаболизъм и съответно контрол на всички жлези. Има много хора със затворен и събран метаболизъм заради това, че ендокринологичната им система не функционира добре. А тя не може да функционира добре в условия на голям стрес. И ако с Ресторативно движение редуцираме стреса, съответно можем да пуснем и ендокринната система да функционира по-добре.

   Аз тежа около 54 кг и се храня с около 2000 калории. Когато се занимавах само с чист фитнес, съм се хранила с около 1200 на същото тегло. Така че лично аз мога да кажа, че човек може да се храни и повече с по-малко тренировки, ако е по-активен и тялото му е по-добре подредено. Когато се научим да се движим според принципите на Ресторативно движение, ние ще бъдем в състояние така да се движим в ежедневието си, че да сме постоянно като на тренировка, без да прекаляваме.

   Целта не е толкова да създадеш нещо ново, колкото да се върнеш към оригиналния си вид. Има и малко романтика в това; защото изведнъж си представяш как ти, ако се беше родил в естествена природна среда, би се движил много повече, отколкото в сегашната си среда. Тоест целите ни тела, като структура, като функция, дори ако щеш като характер, всичко е изградено благодарение на някаква среда. Връщайки се към една по-естествена среда, избирайки по-естествени движения, например да си седнал на земята, вместо на дивана, или да избереш обувки с нисък ток, вместо с висок ток… ти правиш всичките тези избори, базирано на различен принцип, и връщаш тялото към онзи „романтизиран външен вид” и „функционален вид”. Този вид, който би имало, ако не бяхме сложени на чин от шестгодишна възраст и не приличахме на седящи нинджи.

Полезно ли е Ресторативното движение за бременни жени?

   Бременните жени са като всички останали жени, с тази разлика, че много бързо им се случват промени и хормонално има конкретни неща, които се отразяват на скелета. Ако ти си една небременна жена и имаш склонност да те заболи кръста или врата, или да имаш накакво друго неразположение, бременността е като една лупа. Тя увеличава вероятността да се появи тази твоя тенденция, която така или иначе имаш. И от тази гледна точка, Ресторативно движение е много насочено към бременни жени и към жени, които се подготвят да бъдат бременни и не са раждали все още.

   Правя сравнение в опита си. Аз винаги съм работила с бременни жени, но не съм използвала Ресторативно движение като система от допреди три и половина години. Сега, виждайки тези жени, с които съм работила с първото им дете само с фитнес и корективни упражнения, и сега в системата на Ресторативно движение с малко по-различен поглед, виждам колко по-добре им се получават нещата. Най-готиното е, че една бременна жена, която се занимава с Ресторативно движение, след като роди, става модел за детето си. И начинът, по който тя стои, и как се движи, и как ходи, стават модел за детето и всъщност това е начинът ние да променяме малките – не да им казваме, а да им показваме.

Трудно е. Всички сме го чували: „Изправи се!”, „Стой/седни с прав гръб!”, но не знаеш как да го направиш.

   Няма как. А и няма как да седиш с прав гръб повече от 10 минути, защото тялото няма чак токъв капацитет да седи мирно. Сещаш се как едно дете в първи клас мърда на стола напред-назад, пада, клати се. Все още няма дисциплина, защото за тялото му не е нормално състояние да седи абсолютно мирно.

Ще се отрази ли Ресторативно движение благоприятно върху състоянието на костите ни?

   Да. Имаме хора, които идват с остеопения или с остеопороза, и всъщност това, което им казват да правят, е да ходят пеша. Но начинът, по който са ходили през целия си живот, е довел до това, че те имат загуба на кости в точно тази зона. И ако си представим, че създаването на нова костна маса е процес, който зависи от механични фактори, ако ти цял живот си се движил по един начин и този начин е допринесъл до остеопения, и продължиш да се движиш по същия начин, това няма да помогне.

   Променяйки начина, по който човек носи тежестта си, разпределя центъра на тежестта или избира да прави движение, ние имаме хора, които имат разлика от 6 до 8%, което не може да се постигне дори с медикаменти. Разбира се, става въпрос за две –три-четири години работа и за съзнателна практика, а не нещо, което е бързо решение или някакво хапче за кости.

Какво трябва да направи някой, който иска да започне с Ресторативно движение?

   Според мен първо е добре да се запознае изобщо с принципите, с методите, да види дали му харесва, защото, както с всичко… не на всеки му харесва например да се занимава с йога или с други естествени движения, които са популярни напоследък. Така че трябва да видиш, дали ти пасва.

   Човек може да отиде на www.restorativeexercise.com, който е основният сайт на Института по ресторативно движение и там има едни мънички безплатнички 30-минутни часове, които се казват alignment snacks; може да си вземе един такъв безплатен час, да гледа и да види дали му е добре да прави движенията. Или малко да прочете.

   Също така може да дойде на www.movewellbg.com, моят сайт, в който преподавам Ресторативно движение онлайн. Може да прочете малко повече или да вземе уебинар, за да види, дали му допада самият формат. Повечето хора, които са готови за промяна, която е малко по-дълбока и дългосрочна… резонира добре с тях и са готови да направят промяна. Има и хора, които все още не са готови, и това е окей.

Предполагам, че най-качествено ще се свърши работа, ако човек, който желае да се занимава с Ресторативно движение, се свърже с теб. Ти правиш оценка на състоянието и след това препоръчваш или предписваш движения.

   Принципно, това е най-добрият и най-бързият вариант. Има хора, които предпочитат да четат и сами да се запознаят. Кейти Боуман, създателката на института, тя има вече две книги, които са доста приятни, има и курсове, които могат да се вземат от нея. По-бърз вариант е да работиш с някой като мен. В България до края на 2015 г. би трябвало да има още 4 души. Засега съм само аз, така че хората са обречени на работа само с мен още няколко години. Но може човек да се занимае и с уебинарите и когато не е сигурен в нещо, тогава да влезе във връзка с мен. Много зависи какъв тип човек си. Има хора, които обичат сами да опитат и да видят.

И когато опитваш сам, има ли как да си навредиш?

   Винаги има как да си навредиш. Хубавото на Ресторативно движение е, че движенията са нежни, малки, премерени са, иначе човек винаги може да си навреди с всяка една система, ако не умее да слуша къде са границите му.

Тоест е много важно да се вслушваме и да обмисляме нещата.

   По принцип, ако нещо е болезнено, или ти се струва много странно и неестествено, тогава наистина е добре човек да внимава. Например работя и с хора, които нямат никаква сетивност за телата си и им отнема години да могат да я развият. Хубаво е тогава някой да ти казва, но знаейки, че това е стъпка към това ти сам да можеш да си казваш един ден. Треньорът не е някой, който седи до теб десет години, а някой, който седи до теб няколко месеца, докато ти проходиш и започнеш сам.

Това звучи много добре. Чудесно. Много ти благодаря за цялата информация, която ни даде.

   И аз благодаря.

Надявам се да е много полезна за всички, които четат това интервю. В най-скоро време ще организираме семинар по Ресторативно движение в Несебър, така че хората от града и околността да опитат и да разберат какво всъщност е Ресторативно движение.

   И аз много ще се радвам.

Пожелавам ти успех и да продължаваш да помагаш на все повече хора да се чувстват все по-добре.

   Благодаря ти, Ася. Успех и на теб.

3 thoughts on “Интервю: Галина Дензел за Ресторативно движение

  1. galyadenzel says:

    Reblogged this on Align With Me and commented:
    След последния семинар в София имах чудесна среща с Ася от Vodalimon – цялото интервю може да прочетете тук!

  2. Pingback: семинар по Ресторативно движение | voda limon

  3. Pingback: семинар по Ресторативно движение, отново | voda limon

Comments are closed.