fbpx

   Нежното и вкусно авокадо е екзотичен плод, който обикновено приемаме като зеленчук. На трапезата ни то е неотменна част от салатата, но може да бъде уникално вкусно също и в класиката гуакамоле или в десерт, например в този какаов мус.

   Няколко причини да го препоръчваме така горещо:

Колосални Количества Калий

   Според изследванията високият прием на калий допринася за понижаването на кръвното налягане – важен фактор за сърдечното и бъбречно здраве. Като шампион по съдържание на калий най-известен е бананът с 10% от дневната доза в порция от 100 г, но на ринга има и друг претендент – със своите 14% авокадото с лекота печели титлата.

М-м-мазничко

   77% от калориите в авокадото идват от мазнини. Без паника: и сред мазнините има добри и лоши. В мазнините на авокадото преобладава олеиновата киселина, която е и главната съставка на зехтина, отговорна за здравословните му качества. Храните със съдържание на олеинова киселина действат противовъзпалително и понижават кръвното налягане и холестерола. Освен това, на мастноразтворимите витамини А, D, Е, К и антиоксидантите каротени им трябват мазнини, за да се абсорбират от тялото. Няма спор – авокадо в салатата е и вкусно, и извънредно полезно.

Вместо очила

   Освен че подпомага приема на антиоксиданти, авокадото е и много богато на тях. Тук особени почести заслужават лутеинът и зеаксантинът – пазители на очите. Тяхната консумация защитава окото от ултравиолетовите лъчи и кислородните радикали, намалява риска от катаракт и макулна дегенерация – очни болести, от които всеки е уязвим с напредването на възрастта.

Засищане на макс

   Проучване след обяд, съдържащ авокадо, е установило 23% повече засищане и 28% по-малко желание да се яде в следващите пет часа, в сравнение със същия обяд, но без авокадо. Когато включим богатото на фибри и бедно на въглехидрати авокадо в менюто си, регулираме по естествен начин приема на калории и работим за оптимално тегло и енергиен баланс.

Бон апети с още три авокадски предложения:

  1. Супа от авокадо
  2. Авокадо с яйца
  3. Омлет с авокадо