Празниците наближават. И това време на годината често идва с нагласа за почивка, забавление и връзка с близките. Но много жени го свързват и с предизвикателства, които им пречат да се отпуснат и насладят.

Ще обсъдя няколко от тези предизвикателства и какво бихме могли да направим.

Преяждане

По това време на годината се събираме, за да празнуваме. Това означава по-обилни и по-чести хранения, а голяма част от храната не е точно здравословна. За много хора реакцията е да се хранят, докато повече няма място, отново и отново. В края напразниците сме напълнели с няколко килограма и започваме новата година с проблем. Ако този сценарий ти е познат, предлагам няколко идеи как да го избегнеш:

  • Имай план. Помисли си какво се е случвало по време на предишните празници, кои са били основните предизвикателства и какво би могло да бъде различно този път. Обсъди го със своите близки. Едно просто планиране може да направи огромна разлика.
  • Пазаруване. Ако пазаруването и приготвянето на храна зависят от теб, включи здравословни варианти за някои храни. Наличието на здравословни храни около нас е ключово и влияе на избора ни подсъзнателно.  Ако не отговаряш за пазаруването и приготвянето на храна, предложи да вземеш участие и да допринесеш с нещо здравословно към менюто.
  • По-малки чинии. Слагай по-малко храна в чиниите. Изчакай 10 минути, преди да си сложиш втора порция.

Може да те изненада колко ефективни са тези прости стратегии. Освен това е наистина удовлетворяващо да не се чувстваме претъпкани след хранене.

Обездвижване

Сезонът на празниците за много жени е и сезон на обездвижване. Време, в което прекарваме доста време седнали, пред телевизора, в разговори с близките, разпускайки. Това е разбираемо. Но в същото време едно от най-честите извинения, за да не правим упражнения, разходки или друг вид движение е, че нямаме време. Празниците са момент, в който имаме повече време от обикновено. Не е ли това възможност да бъдем малко по-активни, да направим кратка тренировка или освежаваща разходка? Няма ли да се чувстваш по-добре, ако се раздвижваш всеки ден по време на празниците с кратка тренировка или разходка? Всъщност разговорите с близки по време на разходка са чудесни и зареждащи. Всъщност можеш. Сигурна съм и че искаш. И би трябвало да го направиш. Това е избор, който можеш да обмислиш и планираш от сега.

Алкохол

Празниците са свързани с тържества и сближаване с околните, дори и при сегашната необичайна обстановка. За много хора това върви ръка за ръка с пиенето на алкохол. Напитка или две помагат да се отпуснем, което от своя страна ни социализира по-лесно. Дотук добре, но е възможно да прекалим – от едно-две, питиетата стават три-четири или повече, и започваме да правим неща, които не би трябвало. И на следващия ден се чувстваме зле. И може би е допустимо това да се случва веднъж през празниците, но за някои това започва да се превръща в ежедневие. Затова е препоръчително всеки от нас да помисли внимателно относно собствената си консумация на алкохол и да планира как да я ограничи. Ако сега не планираме нещо различно, възможно е да попаднем в неприятни ситуации, познати от миналото.

Конфликт в семейството

Много от нас ще прекарат време със семействата си. Това е страхотно, но понякога не съвсем. Всъщност, семейните взаимоотношения могат да са заплетени и обтегнати, а в този момент от годината да “прекипят”. Причините са различни и сложни, но в основата често е прекарването на необичайно дълго време с хора, с които по принцип не прекарваме толкова време. Куп взаимни нереалистични очаквания често нагнетяват това напрежение.

В подобна ситуация има доста препоръчителни неща, които можем да направим, но може би най-практичният съвет е всеки ден да отделяме малко време само на себе си – и физическите упражнения са страхотен начин да направим именно това. Те също ни помагат да си припомним, че нашето семейство е просто нашето семейство и че не можем да го променим. Упражненията ни учат на толерантност и търпение, които в подобни моменти са особено ценни.

В това време на годината искам да бъда до жените – за да им помогна да преминат през празниците в добра форма, уверени и енергични. Да започнат 2021 със страхотна инерция, която ще ги отведе към желаните резултати още през първата й половина.

Сподели с мен кои са най-големите предизвикателства, които очакваш по празниците, и от какво имаш нужда – тренировки, рецепти, идеи, медитации, съвети за планиране, беседи или нещо друго. Можеш да ми пишеш на info@zdravizaedno.com или да ми изпратиш на лично съобщение в Месинджър.

С нетърпение очаквам твоя отговор, който ще ме насочи с какво ще мога да бъда най-полезна.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =