Самонаблюдението е важно умение, особено за жените, които искат да постигнат добра форма по естествен и здравословен начин – без крайности като диети, режими, прочиствания или гладувания.

Самонаблюдението е начин да се почувстваме в баланс и синхрон с нуждите си. Когато умеем да се самонаблюдаваме, по-често успяваме да спрем, да се замислим и да вземем осъзнато решение, вместо да реагираме прибързано.

Да се самонаблюдаваме означава да осъзнаем и уважим усещанията, които имаме в тялото си в този момент: имам ли енергия, гладна ли съм, имам ли неустоими желания и колко? Когато спрем и се замислим за това, самонаблюдението ни дава малко време, в което да изберем как да действаме.

Вaжно е да уточня, че самонаблюдение не означава контрол и воля.

Не означава, че когато усетим глад, трябва да прилагаме воля, за да не ядем. Или че когато изпитваме неустоими желания, трябва да се въздържаме.

Контрол и воля да се въздържаме или ограничаваме, без да имаме друга стратегия за управление на глада, енергията и неустоимите желания, винаги водят до нахвърляне на храната или прекаляване с нея.

Успешната стратегия за управление на глада, енергията и неустоимите желания е тази, която ги държи в баланс: глад под 5, енергия над 6 и неустоими желния под 5.

За да поддържаме глада, енергията и неустоимите желания в баланс, трябва тялото ни да е нахранено.

За да е добре нахранено тялото ни е необходимо да създадем ритъм на хранене, който поддържа ГЕН в баланс, както и да приемаме достатъчно белтъчини, зеленчуци, нишестени въглехидрати и мазнини.

Всичко това са отделни навици, върху които ще работим в тази програма.

През тази седмица градим основите на самонаблюдението като се фокусираме предимно върху това да проследяваме своите глад, енергия и неустоими желания. Какво, кога и колко да ядеш ще започнем да обсъждаме от следващата седмица.

Задачата в следващата седмица е да оценяваш и записваш своите глад, енергия и неустоими желания всяка вечер преди да си легнеш.