Кои здравословни мазнини да консумираш

До неотдавна жените възприемаха хранителните мазнини като причина за дебелеене и за различни заболявания. 

За радост, съвременната наука разясни този въпрос, така че да ползваме техните важни предимства. Ако се съсредоточим върху правилните видове и количества мазнини, те ще ни донесат здраве – за да сме силни, издръжливи и в добра форма.

По този повод, ето какво можеш да направиш още днес:

– Опитай да ядеш здравословни мазнини на всяко хранене. По-долу публикувам схема с най-популярните здравословни мазнини, от които можеш да избираш.

– Започни да си правиш списък с познати и любими здравословни мазнини. Това ще те улесни – добави варианти, които харесваш и би могла да ядеш, които са достъпни и лесни за приготвяне.

– През следващите няколко дни планирай, пазарувай и носи вкъщи такива продукти – важно е да са наблизо. Ако се храниш извън дома, прецени предварително как да си набавиш най-подходящия здравословен вариант.

– Намери количеството здравословни мазнини, които са достатъчни за теб и за целите ти. Използвай както насоките за порциите по-долу, така и вътрешните сигнали на тялото си.

– Както винаги (и най-важно): изучавай себе си. Какво харесваш и от какво се нуждаеш? Продължавай да обръщаш специално внимание на това как мислиш, как се чувстваш и как действаш. Какви модели на поведение забелязваш, когато правиш тези промени?

Стреми се към комбинация от пълноценни храни с високо съдържание на мазнини (като ядки и семена), преработени пълноценни храни (като тахан и масла от ядки) и студенопресовани олиа (като зехтин, шарлан и олио от авокадо).

Има и други храни с високо съдържание на здравословни мазнини. Ето как се ориентираш от кои да хапваш по-често и от кои по-рядко.

Както коментирахме, ориентировъчната порция за жените е един палец на всяко хранене. Обикновено жените имат нужда от 3 до 6 порции мазнини дневно.

Започни оттук:

  • Избери една порция белтъчини.
  • Добави 1-3 порции зеленчуци.
  • Добави 1-2 порции въглехидрати.
  • Провери дали избраните до тук храни съдържат манзини. Ако да, не е нужно да добавяш повече. Ако не, добави 1-2 порции мазнини. Как се чувстваш? Засити ли се добре? Имаше ли НЖ? Колко време беше сита? Стана ли ти тежко?