Колко нишестени въглехидрати

Колко нишестени въглехидрати да ядем така че едновременно да сме здрави, сити, спокойни и да горим телесни мазнини? 

Това винаги е най-трудният въпрос. Тук има няколко сценария:

1. ГЕН не са в баланс и не знаеш от къде да започнеш с нишестените въглехидрати.

Първо нещо, което трябва да направиш е да балансираш ГЕН. В противен случай, дори и да получиш резултати няма да можеш да ги задържиш.

Как да блансираш ГЕН?

Постави си отправна точка, за да започнеш наблюдение и да коригираш на принципа “проба-грешка”.

Например:

 • Приемай белтъчини и зеленчуци на всяко хранене.
 • Добавяй 1-2 шепи или 5-10 хапки нишестени въглехидрати на всяко хранене (използвай метода за наблюдение, който ти е най-лесен). Напомням да не се обсебваш с броене, просто предполагай и преценявай приблизително.
 • Ако така постигнеш баланс на ГЕН, поздравления! Постигна най-трудната част – балансира метаболизма си!
 • Ако не постигнеш баланс на ГЕН, първо увеличи белтъчините на всяко хранене.
 • Ако не се получи баланс, увеличи зеленчуците.
 • Ако и така не се получи, увеличи нишестените въглехидрати. 

2. ГЕН не са в баланс, но тялото се променя (отслабваш или обиколките намаляват).

Това е много опасно място. Да, хубаво е да постига резултати, но ако ГЕН не са в баланс, ти всъщност си на диета ирезултатите ти ще бъдат неустойчиви. Постигането на резултати е наистина приятно, но ако искаш да успееш така че никога повече да не ти се налага да спазваш диета, трябва да забравиш за малко за резултатите и първо да балансираш ГЕН.

Ето как да подходиш в този случай:

 • Увери се, че приемаш белтъчини и зеленчуци на всяко хранене.
 • Добави 1-2 шепи или 5-10 хапки въглехидрати на едно хранене през деня и наблюдавай какво се случва с ГЕН.
 • Ако така постигнеш баланс на ГЕН, подравления! Постигна най-трудната част – балансира метаболизма си!
 • Ако не постигнеш баланс на ГЕН, първо увеличи белтъчините на всяко хранене.
 • Ако не се получи баланс, увеличи зеленчуците.
 • Ако и така не се получи, увеличи нишестените въглехидрати като добавиш 1-2 шепи или 5-10 хапки въглехидрати на две хранения през деня.
 • Ако и така не се получи, увеличи нишестените въглехидрати като добавиш 1-2 шепи или 5-10 хапки въглехидрати на трихранения през деня.

3. ГЕН е в баланс, но тялото не се променя (не отслабваш и не намаляваш обиколките).

Ако това се случва, поздравления! Постигнала най-трудната част –  да балансиращ метаболизма си!

Балансирането на ГЕН е най-трудната част, но също и най-важната, защото никога няма да задържиш резултатите, ако глада, енергията и неустоимите желания са разабалансирани.

Напомням ти, че няма как да “хакнем” или “изманипулираме” поддържането на добра форма трайно. Тялото винаги се стрени към хомеостаза (баланс) и ако ГЕН не са в баланс, тялото през цялото време ще се стреми да възстанови този баланс. 

Възможно е тялото ти да се балансира по-добре с мазнини, отколкото с въглехидрати. За сега е важно да експерименитираш с въглехидратите, а след това ще имаш възможност да експериментираш с мазнините. Така ще можеш да провериш кое отдвете поддържа твоя ГЕН по-добре в баланс и да се концентрираш върху съответния макронутриент.

4. ГЕН е в баланс, и тялото ти се променя (основно намаляването на обиколките).

Перфекто, намерила си своята формула за балансирано хранене и горене на мазнини. Няма нужда да променяш нищо. Поддържай храненето си по този начин и продължавай да следиш ГЕН. 

Напомням, че последното нещо, което искам, е да започнеш да се обсебваш с горните насоки. Жените имат склонност към стриктни правила и изчисления, за да са сигурни, че правят нещата “както трябва” и че се справят добре Но колкото повече правила и концепции започваш да налагаш, толкова повече се стресираш.

Запомни!

Никога не объркваш нищо. Никога не изоставаш. Няма такова нещо като “Не се справям.” Навиците и тялото не могат да се порменят за един ден, една седмица и дори не за един месец. Умееш ли да наблюдаваш и да търсиш баланса на ГЕН, ти вече се справяш добре. Не се страхувай, че не правиш нешо правилно, защото “правилно” няма. Правилното се търси и създава с проба и грешка. 

Няасно съм колко страшна изглежда тази част от процеса за много от вас. Аз не знам какво ще работи за теб. И няма как някой да знае предварително това. Единственият начин е да останеш съзнателна, да наблюдаваш и да експериментираш. 

 1. Наблюдавай ГЕН 1-3 пъти на ден.
 2. Записвай храненията си.
 3. Променяй по едно нещо и наблюдавай какво се променя, как ти се отразява.

Това е системата. Тя изисква тъпрение и интроспекция. Не е нужно нещата да са перфектни. Всъшност за прогреса ти е важно да ти е трудно, да се сблъскваш с предизвикателства и отклонения, защото така ще се научиш как да се справяш с тях и ще израстваш.

Може да е страшно да не разполагаш с всички отговори предварително, но работата, която е необходима, за да намериш тези отговори, в крайна сметка си струва усилията. След една година ще познаваш тялото си по-добре от всякога и ще намериш лекота, увереност и спокойствие всеки ден в своите хранене и тренировки.