Най-важните 3

Винаги имаш контрол над усилията си.

Всичко, което можеш да направиш в този момент е да дадеш най-доброто от себе си. Понякога това изглежда лесно на думи, но трудно приложимо на практика.

Затова е важно да се фокусираш върху навиците в храненето и движението, които са най-лесно изпълними и имат най-голямо значение лично за теб.

Има действия и поведения, които едновременно ти помагат да се чувстваш добре веднага и работят за теб в дългосрочен план. В същото време има неща, които се принуждаваш да правиш, само защото смяташ, че трябва. Но те са трудноприложими, не подобряват начина, по който се чувстваш и често те правят нещастна. 

Целта на днешния материал е да ти помогна да отсееш 3-5 навика в храненето и движението, които едновременно подобряват значително твоето благоразположение (ГЕН), сравнително лесни са за изпълнение или пък ти харесват и виждаш себе да правиш завинаги.

Упражнение

В дневника си направи два списъка. 

 1. В първия напиши всички неща, които смяташ, че трябва да правиш ежедневно по отношение на храненето си. 
 2. Във втория – всички неща, които смяташ, че трябва да правиш ежедневно по отношение на движението си.

Нека това да са както неща, които обсъждаме в курса, така и неща, които знаеш от преди (мнения на експерти, приятели или в медиите; прочела си в блог, книга или социалните мрежи)).

Наример да: 

 • ядеш белтъчини и зеленчуци на всяко хранене;
 • пиеш поне 1,5 л вода на ден;
 • закусваш;
 • взимаш рибено масло;
 • не се храниш късно вечер;
 • засищаш на 80%;
 • се храниш бавно;
 • правиш прочистващи дни или периодично гладуване;
 • ходиш 10 хиляди крачки на ден;
 • правиш високоинтензивни тренировки;
 • тренираш всеки ден;
 • правиш упражнения на гладно и т.н.;
 • спортуваш сутрин преди всичко останало или вечер след работа и т.н.

Запиши всичките си „трябва“.

Сега избери по 2-3 от всеки един списък (2-3 от списъка с храненето и 2-3 от списъка с движението).

Нека това са неща, които:
а) са ти най-лесни да прилагаш ежедневно или ти харесват;
б) и едновременно с това оказват най-голямо влияние върху ГЕН – засищат те, помагат ти да се чувстваш удовлетворена от хрененето си, намаляват глада и апетита ти, увеличават енергията и усещането за баланс, когато ги практикуваш редовно.

Отсей 3-5 неща общо от двете колони – тези, които са ти най-важни и най-лесно приложими. Нека да не са повече от 5. Принципът е, че колко по-малко неща правиш, толкова по-успешна ще бъдеш. 

Ето няколко примера как може да изглеждат твоите 5:

1. Белтъчини ня всяко хранене

2. Закуска

3. Миниму 6 хиляди крачки всеки ден

или

1. Зеленчуци на всяко хранене

2. Минимум 10 минути упражнения всеки делничен ден

3. Минимум 1,5 л вода на ден

4. Лягам си преди 23 часа поне 4-5 пъти в седмицата

или 

1. Нишестени въглехидрати поне два пъти на ден

2. Белтъчини на всяко хранене

3. Закуска

3. 30 минути тренировка 3-4 пъти в седмицата сутрин след като изпия кафето

4. Ходя и се връщам пеша от работа

5.  Лягам си преди 23 часа поне 4-5 пъти в седмицата.

Това упражнение може да бъде трудно, защото сме програмирани да искаме и да ТРЯБВА да правим всички “здравословни навици” до съвършенство. И е възможно да се затрудняваш да прецениш кое да отсееш, защото всички ти се струват еднакво важни. 

Но точно тази е нагласата, която те държи в омагьосания кръг на временни резултати и неуспех – стремежът да се справяш перфектно.

Не е нужно да се справяш перфектно. Нужно е да се справяш добре с навиците, които усещат, че ти влияят най-добре. 

Правилата за хранене имат различна степен на важност и тя е индивидуална за всяка една от нас, защото всички имаме различни метаболитни тенденции, лични предпочитания и психологическа чувствителност.

При една жена балансът на ГЕН зависи предимно от приема на белтъчини и зеленчуци, при друга от количеството нишестени въглехидрати и мазнини, при трета от качеството на съня.

Твоите 5 навика с най-голямо въздействие ще бъдат тези, които едновременно подобряват благосъстоянието ти още сега и се вписват в здравословния ти начин на живот занапред.

Не искам да се тревожиш за сладкиши или късното хранене. Не искам да мислиш колко въглехидрати трябва да ядеш. Не искам да мислиш за забранени храни или нещо, което правиш погрешно.

Запомни, че това е процес и първоначално е необходимо да се съсредоточите само върху големите камъни – твоите най-важни 3. 

Искам да се съсредоточиш върху това, което можеш да направиш, а не върху това, което трябва да спреш да правиш. Правиш ли редовно това, което е балансиращо и приятно за теб, “вредните навици” постепенно ще отпаднат от само себе си. 

Знам, че този подход не е секси, не е бърз, нито пък води до “Уау” резултати. Но това е подход, който води до трансформация в дългосрочен план. 

Добре дошла в “завинаги”!  : )

На този етап всичко, което е нужно да правиш е да се ангажираш със своите най-добри 5 и да наблюдаваш своите ГЕН.

Без бързане, без крайни срокове, без добри и лоши диети. Просто обикновен ангажимент към нови ключови неща.