Не всички правила в храненето имат еднаква стойност

Основната концепция в книгата „Единственото нещо“ на Гари Келър е, че ако сме ангажирани с няколко неща наведнъж или преследваме няколко резултата едновременно, няма да постигнем нито един от тях.

Защото волята, усилията и умствена ни енергия са ограничени.

Когато искаме качествени и устойчиви резултати във времето е важно да фокусираме психическата си енергия предимно върху навиците, които имат най-голямо значение и ще ни придвижат най-бързо напред. Защото не всички правила в храненето и в движението имат еднаква стойност.

Някои от тях ни помагат да прогресираме по-бързо и по-качествено. Тях ще наречем големите камъни.

Други са може би малко по-здравословни, но нямат голямо отношение към изграждането на мускули, намаляването на телесни мазнини и качествената промяна на тялото. Тях ще наречем малките камъни.

В своето ежедневие ние вземаме стотици решения по отношение на храненето и движението

Трябва ли да ям сега или да изчакам малко? Гладна ли съм или не? Колко съм гладна? Обядът, който си купих, вкусен ли е или отвратителен? В колко часа е вечерята? Колко грама протеин е това? Колко вода съм изпила? Какво яде еди-кой си? Прави ли ми се тренировка или не? Кои упражнения да правя? Колко упражнения да правя? И т.н.

Голяма част от тези мисли се случват несъзнателно. Но това, че се слу`ват несъзнателно не означава, че не ни отнемат част от умствената батерия.

Мозъкът влага еднаква енергия за вземането решения, без значение дали те имат по-голямо или по-малко влияние върху целта ни.

Постоянните мисли за стотици правила в храненето и движението ни изтощават, объркват и отнемат от енергията да правим тези няколко, които са най-важни за прогреса (големите камъни).

Помисли върху следните два избора:

1. Да приемам белтъчини на всяко хранене без значене от източника.
2. Да се старая винаги източниците ми на белтъчини да са разнообразни и да не се повтарят.

Kое от горните две е по-важно за резултатите в дългосрочен план?

Разбира се, че първото. Но често третираме всички решения по отношение на храненето и движението като еднакви. И така прекарваме дните си, прахосвайки енергия, тревожейки се за нещата, които нямат толкова голямо значение за трайните резултати.

Да знаем върху кои действия да съсредоточим усилията си е умение, което изисква наблюдателност. Затова започнахме програмата с навика да се самонаблюдаваме.

Ето още един пример.

Някои жени предпочитат да си правят домашно ядково мляко, защото смятат че е по-здравословно. В същото време много от тези жени споделят, че не намират достатъчно време за себе си, за да тренират, за да се движат или за да си почиват.

За трайните резултати няма никакво значение дали ще консумираме домашно ядково мляко или закупено от магазин за здравословни храни.

Възможно е домашно приготвеното да е една идея по-здравословно от купешкото. Но приготвянето му отнема енергия, която можем да вложим в някой от другите основни навици, например планиране на храната, тренировки или ходене пеша.

В програмата ще отработим 6-те навика, които имат най-голямо значение за намалянето на мазнини, изгрaждането на мускули и трайна промяна на навици.

1. Прием на достатъчно белтъчини;

2. Прием на достатъчно зеленчуци;

3. Прием на нишестени въглехидрати;

4. Прием на задравословни мазнини;

Това са навиците, които ще ти донесат 80% от резултатите.

На този етап няма значение дали спазваш с точност грамажа на белтъчините и порциите на зеленчуците. Това което има значение е подобряваш ли си приема и започваш ли да усещаш по-добри засишане и енергия.

За жените, които се учат на баланс има много малка разлика в това дали ще изядат 50 или 60 г протеин на ден. Значение би имало тогава, когато имат много стриктна и конкретна цел като например да се подготвят за съзтезание по бодибилдинг и са в етапа на изграждане на мускули.

Така че вместо да се фиксираш върху числата, грамовете, да броиш и измерваш, пази си умствената енергия, като просто проверяваш дали:

– имаш белтъчини и зеленчуци на всяко хранене;
– се засищаш така че да не ти се яде сладко и да не преяждаш;

Когато отделиш голяма част от волята и енергията си за нещо като приготвяне на домашно ядково мляко, осъзнай, че оставяш много по-малко за другите неща – неща, които всъщност могат да имат по-голямо въздействие върху твоята физика, енергия и здраве.

Не е нужно да правиш 100 неща перфектно. Трябва да правиш само няколко неща доста добре – просто се увери, че са правилните неща!