Създай ритъм

Здравословното хранене не се случва от само себе си. То изисква правилна стратегия и подготовка.

Но не е нужно планирането и подготовката да отнемат прекалено много време и енергия. Достатъчно е да опиташ различни начини и да стигнеш до този, който е най-подходящ за теб и за товето семейство. Като всеки друг навик, планирането и подготвката на храната изискват проби и грешки, докато улегнат и станат автоматични и приятни.

Затова сега те предизвиквам да спреш за момент и да помислиш какъв ритъм на планиране и подготовка на храна би бил най-подходящ за твоя ритъм на живот. Мисли за това, което искаш, а не за това, което мислиш, че е възможно. Задай си следните въпроси:

– Колко дни в седмицата искам да отделям за пазаруване?
– Колко пъти в седмицата искам да готвя?
– Колко ястия в седмицата действително са необходими на мен и на моето семейство?
– Колко дни в седмицата аз и семейството ми можем да постигаме качествено хранене без предварителна подготовка  от това, което е в хладилника?
– Кой може да ми помага в планирането, подготовката на храната и готвенето?
– Има ли нужда да обсъдя нещо със семейството ми, което ме тревожи около процеса на планиране, пазаруване и готвене?

Тъй като средата (включително хората, с които живеем) е основното, което определя поведението ни, е важно:

1. да имаш точна представа как искаш да протича целият процес и да се стараеш през повечето време да си близо до избрания ритъм – не защото трябва, а защото те улеснява и ти харесва;
2. цялото ти семейство да е наясно как ще протича процесът и какви са отговорностите и задълженията на всеки член от семейството в този процес.

Една от основните грешки, която жените правят, е, че се нагърбват с цялата отговорност по отношение на домакинство – например пазаруване и готвене, почистване, отглеждане на децата. 

Към това се добавят и немалкото ангажименти, свързани с работата. В подобна обстановка е напълно нормално да сме постоянно изтощени и подпухнали, да нямаме сили и желание за спорт и здравословно хранене. 

Друга грешка е, че съвременната жена обикновено не свързва процеса на планиране и приготвяне на храна с останалите свои ценности.

Нека ти разкажа за моя ритъм. Пазарувам основно 2 пъти в седмицата – в сряда и в петък, когато в Габрово има пазар на производителите. Пазарувам от него по няколко причини:

– включва естествено движение (добавя около 4000 крачки в деня ми);
– говоря с производителите, които обикновено са възрастни хора, отглеждащи продукцията – разказват ми с какво хранят кокошките, как са събрали ябълките, как са приготвили сиропа от бъз…;
– нося покупките в раница или в чанти на рамо, което допинася за силата и издръжливостта ми по естествен начин;
– в събота обикновено ходя с дъщеря ми и така прекарваме време заедно навън без да бързаме, избираме храната заедно и тя също е в контакт с производителите. Това е и начин да я възпитавам чрез личния си пример в ценностите, в които вярвам.

Това бяха четири причини (освен нуждата да пазарувам качествена храна), които са в синхрон с ценностите ми за естественото движение и с нуждата от връзка със земята, с хората и с природата. Тези причини са важни за мен и ме карат да харесвам ритъма и да го поддържам с удоволствие.

Намери своите причини да планираш и да пазаруваш качествена храна.

Може би обичаш да пазаруваш от големи вериги три пъти в седмицата след работа, защото имаш време да преминеш от работен в разпускащ режим? Или всяка вечер купуваш нужните продукти от кварталните магазинчета, защото познаваш качеството на храната и ти е приятно да комуникираш с продавачите? Или ти е лесно и приятно да поръчват продукти от интернет? Как го правиш няма никакво значение. 

Важното е да не го оставяш на случайността, а да го правиш по предвидим начин, който ти носи удоволствие.

Друга любима част от ритъма ми е да почистя и подредя закупените продукти. Харесва ми след покупки хладилникът да е пълен, шарен и подреден. Затова отделям между 10 и 20 минути за този процес, който ще опиша по-подробно в следващите имейли.

Какво е най-лесно и най-удобно за теб? Да отделяш по няколко часа между 1 и 3 пъти в седмицата, за да приготвяш по-големи количества храна? Или ежедневно да отделяш между 10 и 30 минути, за да приготвиш нещо малко?

Понякога имам сили и желание за дълго готвене, а друг път – за малки стъпки всеки ден. В следващия пример ще ти разкажа как готвя пълнени чушки с ориз и леща за 3 дни:
ден 1 – вечерта накисвам ориза и лещата;
ден 2 – сварявам ориза и лещата в Instant Pot;
ден 3 – изпичам пълнените чушки.

В случай, че изпитваш съпротива да планираш и приготвяш предварително храна, предлагам ти да обмислиш следните неща:

1. Може би си прекалено уморена и претоварена с ангажименти. Ако предварителното планиране и подготовката не са твой навик, изграждането му означава да влагаш енергия, с която в момента не разполагаш. В този случай просто чети информацията, която изпращам, и остани отворена за някоя малка идея, която ти допада и евентуално имаш желание да опиташ. Изграждането на ритъм е процес, който изисква да опитваме различни стратегии, докато стигнем до тези, които правят живота ни по-лесен и по-приятен.

2. Възможно е да изпитваш съпротивление към думите “планиране” и “подготовка” – особено ако ежедневието или работатати ти по принцип са свързани с подобни дейности. Не забравяй, че тук не говорим за създаване на строги правила, а на организация, която улеснява живота ти.

Помисли как би искала да се организираш в измислянето и приготвянето на храна, така че да се чувстваш лека, свободна и творчески настроена. И да го правиш с желание. Например организирането на кухнята, пазаруването и приготвянето на храна могат да бъдат медитативни дейности или да допринасят към естественото движение. Какво трябва да се случи, за да ти действат по този начин?

Преди да говорим за организацията на кухнята, помисли кой ритъм на планиране и приготвяне на храна би бил най-подходящ за теб.