Очаквай трудности, преодолявай препятствията

В процеса на промяната е нормално, дори необходимо, да се чувстваш некомфортно. За да изградиш умението да се променяш, упражнявай се в усещането за дискомфорт.

Помисли за моментите на сериозно физическо или психическо предизвикателство, през които си преминавала. Изпит? Раждане? Раздяла? Колко трудни бяха за теб?

Вероятно си чувствала дискомфорт и вероятно си искала да някакси да се откажеш.

Но помисли за това как си се променила благодарение на тези трудности. Най-вероятно, именно заради предизвикателствата, сега си по-силна, опитна, мъдра и себеосъзната.

Днес можеш да се обърнеш смело към тези предизвикателства и да кажеш: “Преживях това. Направих го.”

Говорим за увереност. Дискомфортът и предизвикателствата са нужни за твоето доверие в теб самата себе си – че можеш да израстнеш, да бъдеш по-добра, да се промениш.

Без трудности няма промяна.

За да откриеш своята формула за балансирано хранене, понякога ще си гладна, понякога ще прекаляваш с храната, друг път ще ти се яде сладко. За да станеш по-силна, понякога ще си изморена от тренировка. За да промениш нагласите, понякога ще се чувстваш некомфортно.

Това е необходимо и трябва да го очакваш. Да управляваш дискомфорта е умение, което трябва да се тренира. 

Колкото повече можеш да останеш силна и концентрирана в периоди на дискомфорт, толкова по-качествена е промяната ти.

След като наблюдавал О Сенсей, основателят на айкидо, да тренира срещу опитен боец, един от младите му ученици споделил със своя учител: “Ти никога не губиш баланс. Каква е тайната?”. 

О Сенсей отговорил: “Грешиш. Аз постоянно губя баланс. Умението ми се състои в това да си го възвръщам.”

Когато става въпрос за трудните моменти, имаме два избора.

#1 Да се възприемаме като жертва и да оставим обстоятелствата да ни отклонят от пътя.

#2 Да вземем силата и отговорността в свои ръце и да направим това, което е възможно, за да се справим с предизвикателството, въпреки че ни е трудно.

Най-добрият начин е като имаме план за дейтвие в тези трудни ситуации.

Ето защо те каня да запишеш в своя дневник на промяната кои са трите трудности, пред които най-често се изправяш в програмата и по няколко идеи за преодоляването на всяка от тях.

Ако желаеш използвай следната таблица. Също така можеш да ги споделиш и във Фейсбук групата, за да получих подкрепа, идеи, насоки.