Балансирай мазнините

Вече обсъдихме мазнините, които са “здравословни” и “нездравословни”. 

Въпреки това няма точно разграничение между “добри” и “лоши” мазнини – дали ни помагат или вредят зависи преди всичко от подхода ни към тях.

Например, не е необходимо да премахнем изцяло транс-мазнините от храненето си. Яденето от време на време на рафинирано олио или на фъстъчено масло от супермаркета няма да ни убие.

Важното е да правим информиран избор. От значение са онези неща, които вършим с постоянство.

Преди всичко трябва да се научиш да приемаш здравословни мазнини редовно – това значи на повечето от храненията през деня.

Когато прецениш, че приемът ти на такива мазнини е поне 8 от 10, можеш да обърнеш внимание и на някой подробности. Тогава е моментът да балансираш приема на наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини.

Оптималното съотношение на тези три вида здравословни мазнини е поравно – 1:1:1. Тази комбинация поддържа тялото без възпаления, а клетките на мозъка и на тялото комуникират помежду си безпроблемно.

В началото може да ти се стори, че подобен баланс е прекалено сложен за поддържане, но всъщност не е. Започни от това да си направиш списък с подходящи и лесни за набавяне храни, съдържащи всяка от трите категории мазнини.