Вдъхновяващи жени в “Здрави заедно”: Диляна Петкова

Май 2023

Началото! Вярвам, че нищо в живота не е случайно. Всичко, което ни се случва, по някакъв начин сме си го извикали. Така и Ася появи на пътя ми. Попаднах във фейсбук на една нейна публикация – 6 – дневно предизвикателство за мобилност.
 
Имах нужда да подобря своята гъвкавост и подвижност. От години практикувам тренировки в домашни условия, но все не се чувствах напълно удовлетворена. Ползи за тялото си виждах, но ми костваха много време и усилия, а мобилността ми не беше кой знае колко добра.
 
Изобщо не се поколебах да се включа в предизвикателството. Потърсих информация за теб и с какво се занимаваш, изгледах няколко видеа и вече бях сигурна, че искам да стана част от предизвикателството. Във видеата видях една жена, която говореше с увереност, спокойствие и въодушевление.
 
И говореше с усмивка, но не с онази лицемерна усмивка, на човек, който на всяка цена иска да те убеди да вземеш продукта му, а с онази ведра и изпълнена с вълнение усмивка, на жена, която вярва в себе си, върши всичко с желание и заразява всички с това желание.
 
Резултатът – мобилността ми се подобри значително. В началото се опитвах да направя теста за мобилност, който ти препоръчваше и не можех да се изправя от земята, без да се подпра с ръка или да залитна настрани. А само след няколко месеца работа, това беше най-лесното нещо, което можех да направя. Удовлетворението наистина е голямо, когато виждам реални резултати. 
 
Най-важното нещо, което научих по време на работата ни е да наблюдавам тялото и мислите си. И че не трябва да искам светкавични резултати, а трайни.
 
Научих:
 
  • че трябва да изградя навици, които ще станат част от ежедневието ми завинаги, за да подобрят всички аспекти на живота ми, а не просто да изглеждам добре с къса рокля.
  • че е нужно да има хармония между мислите и тялото. Не мога да насилвам тялото да гладува или да прави изтощителни тренировки, за да изглеждам добре.
  • се да слушам тялото си и да се храня без да гладувам;
  • се да тренирам, без да се чувствам смазана след това, а напротив – заредена.
  • се да бъда ежедневно отдадена на процеса по изграждане на здравословни навици и най-хубавото е, че ми харесва и го правя с желание;
  • много полезна информация за това как функционира човешкото тяло, мускулите, съединителната тъкан, вътрешните органи, а от това е много важно, защото когато тренирам, не правя машинално някакви упражнения, а знам защо и за какво са важни.
  • че на всяко хранене трябва да се стремя да има протеин, полезни мазнини, много зеленчуци и умни въглехидрати. А това изобщо не е сложно за научаване и усвояване, когато ти се поднесе по правилния начин, с нужната информация.
Промените, които наблюдавам в тялото са много – по-гъвкава и подвижна съм, коремът вече не ми се подува, болките в кръста намаляха значително, дори има дни, в които изобщо не ме боли.
 
Преди да започна с теб не можех да стоя повече от 10-15 Мин права, без това да ми причини непоносими болки в кръста. Дори се е налагало приятели да се навеждат да ми връзват обувките, защото аз не мога да се сгъна.
 
Имам дискова херния и мислех, че това е доживотна присъда, която няма да ми позволява да съм много активна, но ти ми показа, че това не е вярно и че мога да си тренирам съвсем спокойно, ако се науча на правилна техника на изпълнение на упражненията, включително и с тежести и подскоци. И се оказа напълно права.
 
Промяната в мисленето, която настъпи е, че всеки ден давам най-доброто от себе си и не се обвинявам в дните, в които преяждам със сладко или в които не съм намерила време за тренировка. Не се наказвам за това, а го приемам за нормално и на следващия ден продължавам с тренировките и полезната храна и знам, че нищо необратимо не се е случило. Не се отчайвам, ако не успея да направя някое упражнение с правилна техника от първия, втория или петия път. Чувствам се спокойна и знам, че ако съм постоянна, ще постигна всичко.
 
Станах по-издръжлива, когато ходя десетки километри в планината с тежка раница. Въздухът не ми свършва бързо, когато правя стръмно изкачване и това го отдавам на 3D дишането, което подобри капацитета ми при дишане.
 
Подобри ми се настроението. Все по-често си пея и танцувам, което го отдавам на цялостната промяна в мисленето, навиците и тялото. Доста по-уверена се чувствам. 
 
Мили жени. Знам, че ние сме шампиони по отношение на това да се лишаваме и ограничаваме в храненето, да се подлагаме на всевъзможни изтощителни натоварвания, болезнени и досадни процедури, само и само да изглеждаме добре.
 
Но от опит вече знам, че промяната към по-добро може да е изключително приятна и зареждаща.

С Ася успях да изградя по-силна връзка с тялото си и да се чувствам добре в него, не само по време на тренировката, а през целия ден, защото се научих да дишам правилно, научих се да седя правилно на стола, да ходя правилно и да се храня правилно, без да гладувам.

 
Обичам движението и най-вече движението сред природата и Ася е тази, която ме насърчава да правя повече от това. В лицето на Ася намерих приятел, който ми показа, че да бъда здрава и да се чувствам добре в тялото и с мислите си е естественото, нормалното състояние на човек, към което трябва да подхождам с любов, желание и постоянство.
 
Ася опознава всяка жена с която работи, защото знае, че всички сме различни и всички се нуждаем от индивидуален подход, подкрепа и съвети. Не знам от къде намира толкова много търпение и разбиране, но успява да ни накара да се чувстваме ценни и на всяка по отделно да посее семенцата за по-добър живот.
 
Ася често организира срещи и разговори със специалисти в различни области – хранене, емоционално здраве, ролята на водата за здравето, лимфен самомасаж и много други.
 
Всичките са много ценни и полезни. И друго нещо много хубаво, което може да ви се случи с Ася е да отидете на някои от лагерите, които тя организира. Няколко дена сред красива природа, тренировки на живо с нея, вкусна храна и възможност да се запознаете с други жени, които са част от общността.
 
Подкрепата и чувството на принадлежност към една общност от жени, които имат толкова много общо по между си, са наистина безценни и на мен лично ми донесоха удовлетворението, което ми липсваше през годините, в които безразборно тренирах различни онлайн тренировки и правех “обещаващи” диети.