Добавяйне ограничавай

Гладът се усеща най-вече в стомаха, докато неустоимите желания – в главата. Можем да жадуваме за нещо, докато сме физически претъпкани. Като да ти се яде сладко след обилно хранене.

Биохимично, гладът е се определя от взаимодействието на хормоните инсулин и кортизол. 

Жените, които са в състояние да останат заситени, фокусирани и  удволетворени в ежедневието си, са тези, които успяват да балансират кръвната захар и да я поддържат в нормални граници през целия ден. 

Стабилността на кръвната захар зависи от хормоните инсулин и кортизол.

Когато се храним, кръвната захар се повишава. Тялото освобождава инсулин, за да я намали. Този инсулинов прилив може да бъде сериозен, ако храната е много калорична или с високо съдържание на захар.

Инсулиновата реакция ще бъде в граници, когато храната е богата на фибри и белтъчини. Белтъчините също ще повишат кръвната захар, но не така както храната, богата на нишестени въглехидрати и калории.

Но повишаването на кръвната захар и прекомерното производство на инсулин не са единственият проблем. 

Ако тялото освободи много инсулин наведнъж, за да се справи с храна с високо съдържание на захар, след това има голяма вероятност кръвната захар да падне рязко под нормалното ниво. Когато тялото усети ниска кръвна захар, започва да освобождава кортизол и хормони от надбъбречните жлези (адреналин и норадреналин), за да я възстанови.

Храната с повече захар и по-малко белтъчини и фибри създава ефект в тялото, при който инсулинът и кортизолът работят извънредно, за да поддържат стабилността на кръвната захар. И това прекомерно повишаване и понижаване на кръвната захар  ни прави по-гладни и с повече желание за сладко. 

Решението – добавяй, а не ограничавай.

Грешката, която повечето жени правят в тази ситуация е, че се опитват да ограничават храната, сладкото или въглехидратите, вместо да добавят белтъчини и зеленчуци, които ще балансират кръвната захар, глада и желанието за сладко.

Направи всяко свое хранене засищащо и удволетворяващо, за да не се налага по-късно да компенсираш с храни, които пречат на здрвето и целите ти.

Очевидно последното нещо, което искам да направиш, е да започнеш да броиш калории и да претегляш храната си. Не става дума за обсебване

Става въпрос за възможността бързо да идентифицираш онези ястия, които те засищат за дълго време и ти носят удовлетворение. 

При мен те изглеждат така:

  • Голяма салата със зеленчуци, пилешки гърди или други белтъчини, една филия пълнозърнест хляб.
  • Парче риба с два-три юмрука зелена салата и една-две шепи сварени картофи.
  • Протеинов шейк, приготвен с една лъжица протеин на прах, чаша бадемово мляко, една шепа горски плодове и 1/4 авокадо.

Причината, поради която този подход работи, е, че включва тези кръвни стабилизатори (протеини и фибри) и също така добавя малко мазнини или въглехидрати за удовлетворение.

Не забравяй, че това не е нещо, в което да се вманиачаваш.

В следващите седмици ще обсъждаме нишестените въглехидрати и мазнините и ще търсим съотношенията и комбинациите, които ти носят най-голямо засищане и удовлетворение.

Някои жени се чувстват по-удовлетворени с повече мазнини и по-малко въглехидрати. Други – обратното: с повече нишестени въглехидрати и по-малко мазнини. Трети – с равно количество от двете.

Няма правилно или грешно, просто трябва да намериш количествата и съотношенията, които са най-балансиращи за теб.