Храненията не се случват изолирано едно от друго

Всяко хранене влияе на следващото.

Както вече споделих, комбинирането на няколко ключови навика в първата част на програмата ще балансира 80% от храненията.

Това са:

  • прием на достатъчно белтъчини и зеленчуци;
  • засищането и удовлетворението от храната
  • личен ритъм на хранене (брой хранения на ден + интервалите между тях)

Успееш ли да индивидуализираш тези три навика, 80% от храненето за деня ще се случва безпроблемно.

Запомни! Само защото имаш навик да преяждаш след вечеря, да ядеш сладко следобед или да прилапваш, когато почиваш, не означава, че не се справяш добре с останалата част от храненето си.

Повечето жени се фокусират върху малкото неща, които не им се получават добре, вместо да отбелязват подобреният и това, което вече им се получава добре. Отдели секунда и благодари за всеки добър избор и подобренията, които вече забелязваш. Направиш ли го ще забележиш, че все повече се приближаваш към намирането на своята здраавословна формула.

Основата вече е положена. През следващите седмици ще изследваме и настройваме останалите 20% от формулата.

Ако не мислиш, че правиш добри избори през 80% от деня си, тогава е нужно да отделиш още малко време, за да подобриш приема на белтъчини и зеленчуци, броя на храненията за деня и удовлетворението от храната.

Например, ако се справяш добре със закуската, но през останалата част от деня се затрудняваш да се храниш балансирано и удовлетворяващо, тогава се върни към закуската и опитай нещо различно.

Защото храненията не се случват изолирано – това, което избираш за закуска, влияе на това какво ще избереш за обяд, дали ще ти се яде сладко след вечеря или ще се тъпчеш през почивните дни.

Ето един пример.

Много жени се чувстват чудесно, когато на закуската приемат яйца и зеленчуци, защото белтъчините, фибрите и мазнините в тези храни им помагат да остават сити и удовлетворени за дълго. 

Но има жени, които след подобна закуска се чувстват тежко или бързо огладняват. Понякога за тях е по-засищащо и приятно първото хранене за деня да бъде плодове с ядки, супер-шейк или кисело мляко с плодове. 

Това не означава, че яйцата със зеленчуци са лоша закуска. Тази комбинация просто не ти влияе добре. Или поне не на този етап. Възможно е в едни периоди от годината да се чувстваш добре с една закуска, а в други – с друга. 

Твоята работа е да изследваш своето хранение и да намериш ястията, които ти помагат да останеш сита и доволна, така че до следващото хранене да не се чувстваш лишена, прегладняла, с ниска енергия и нужда да приемаш сладко, да прилапваш или да с етъпчеш.

Когато сисигурна в първото хранене за деня, помисли за второто – обядът. Какъв обяд ще ти помогне да останеш сита за по-дълго време, без спад в енергията следобед, без нужда от сладко и така че да на вечеря да вземеш по-добро решение с какво и как да се храниш?

Напомням две неща:

  1. Преди всичко трябва да балансираш глада, енергията и неустоимите желания, защото ако не го направиш, дори и да постигнеш резултати, няма да можеш да ги задържиш.
  2. Освободи се от „правилата“ и ограниченията за добри и лоши храни. От въглехидратите се пълнее, месото е вредно, млечните ще ми попречат да отслабна, съчетанието на въглехидрати и белтъчини е вредно и т.н.В този момент това не ни интересува, защото действителният избор, който правиш е дали има сирене върху салатата или не. Действителният избор е дали да имаш картофи с рибата сега или да ги пропуснеш, но след това да прекалиш с шоколада вечерта (което е много по-лошо за целите, отколкото да имаш малко сирене, хляб или картофи за засищане, нали?).

Защото това как се храниш на обяд, определя колко доволна ще си преди вечеря. А колкото си по-доволна, толкова по-малка е вероятността да прекалиш по-късно. 

И така, справяш ли се вече на 80% с основите на балансираното хранене? Ако е така, продължаваме напред с изследването на нишестените въглехидрати и здравословните мазнини. Ако не, дай си още малко време, за да подобриш основите на засищането – белтъчини и зеленчуци, редовно хранене, засищане и удовлетворение.