Планиране и приготвяне на храна

За голяма част от жените редовното и правилно хранене е ежедневно предизвикателство, свързано с планиране и подготовка. През следващата седмица ще се концентрираме именно върху тази нужда.

Време е да поговорим за това как да създадеш навици в организирането на кухнята, планирането и подготвката на здравословно меню. 

Меню, което освен да задоволява нуждите на тялото ти, да подпомага целите ти и да бъде в синхрон с предпочитанията на цялото семейство. Меню, което включва всички елементи, необходими да се чувстваш и изглеждаш добре – белтъчини, зеленчуци, мазнини и умни въглехидрати.

Не е нужна сложна формула, за да избираш правилните порции. Те могат да се определят лесно с помощта на ръката ти. Ето приблизителните количества от основните хранителни съставки, необходими при всяко хранене.

Когато планираш храненето си, имай предвид следното:

Целта е да не се налага да мислиш за порции. Ти можеш интуитивно да приемаш количествата, които те засищат и от които се чувстваш добре, с които имаш енергия и които ти помагат да постигаш целите си. През последните седмици събра доста опит чрез опитите, грешките и самонаблюдението.

Основни принципи в успешното планиране и подготвка на здравословно меню.

  1. Създай ритъм. Това означава да създадеш навици за организация в кухнята, планиране и подготвката на меню, които ще ти помагат да се храниш здраволовно с лекота и удоволствие. Този ритъм ще бъде различен за всяка една от нас. Не се страхувай да изпробваш предложеният, които ще обсъждаме през следващите седмици и да проверяваш какво работи за теб и какво не.
  2. Оргазнизация на кухнята. Подреди хладилника и шкафовете така че всичко продукти да са лесно достъпни, видни и винаги в срок на годност.
  3. Кухненски дневник и планиране на менюто. Дръж всичките любими рецепти и менюта на едно място, за да не се налага постоянно да измисляш нови идеи. Включи семейството в планрането.
  4. Пазаруване. Създавай бързо списъци за пазаруване, с които вингаи да си снабденя с нужните продукти,ще пестиш време и пари.
  5. Подготовяне на плодове, зеленчуци. Подготвяй плодовете и зеленчуците за съхранение, така че хем да са лесни за употреба, хем да имат дълъг срок на трайност.
  6. Съхранение на плодове и зеленчуци. Съхранявай плодовете и зеленчуците така че е хем да са лесни за употреба, хем да имат дълъг срок на трайност.

В допълнение към тези основни принцип ще обсъдим приготването на:

  • здравословни междинни хранения;
  • по-големи колечества балансирани ястия в плоска тава;
  • принципите за приготване на салата в буркан.

На помощ в този процес може да ти бъде Калина Стойкова от Need for Neatс която гoворихме как средата, в която се намираме диктува поведението ни.

Разговорът с Калина можеш да гледаш тук

Препоръчвам ти да изгледаш и разговора с Венета Димитрова, с която обсъдихме как да намираме време за себе си.