Рaзлики между отслабването и намаляването на телесните мазнини

 

Знаеш ли кое заема повече пространство в тялото ти – килограм мазнини или килограм мускули?

Мускулите са по-компактни и сбити, мазинините заемат повече място.

На мястото на 1 кг мазнини могат да се вместят мускули с по-голямо тегло.

Ако имаш повече мазнини и ги заместиш с мускули, ще изглеждаш по-слаба и ще намалиш размера на дрехите, но ще тежиш същите килограми. И ще се чувстваш в по-добра форма и по-добро здраве.

Това се постига с твоята индивидуална формула за хранене и движение, която ти помaгаm да откриеш в тази програма.

Чувала ли си някой да казва:

Започнах да тренирам и забелязвам, че ставам по-силна. Имам повече енергия и издръжливост през деня и познати ми казват, че изглеждам много добре. Но… не съм отслабнала и се чувствам разочарована.

Цифрите на кантара могат да действат доста демотивиращо. Но единственото, което кантарът ти казва, е колко тежиш. Той не разкрива нищо за същинската част на промяната – в каква посока върви здравето ти, как се променя твоята фигура. 

И със сигурност не може да ти даде обратна връзка за промяната в ценностите и за чувството за себестойност.

Ако просто ограничим храната, тогава губим вода, мускули, костна тъкан и, да, малко мазнини. 

Но да губим вода, мускули и костна тъкан е против нашето здраве – и въпреки това за много жени именно отслабването е синоним на по-добро здраве.

Отслабването, освен че не се равнява на намаляване на мазнините, невинаги означава по-добро здраве. Особено бързото отслабване.  

Женското тяло, вместо слабост, има нужда от силна и тонизирана мускулатура.

Мускулите влияят на метаболизма повече от мазнините. Мускулите водят до изгаряне на повече калории, отколкото мазнините – дори когато спим. Към това трябва да се добавят и калориите, които мускулите изгарят, докато се движим.

Когато тялото е в покой, всеки килограм мускули изгаря енергия със скорост около 13 калории на ден, за сравнение с около 4,5 калории на ден при мазнините. Колкото повече мускули има една жена, толкова повече калории изгаря тялото ѝ. 

Това също означава, че тялото има нужда и от повече храна, за да поддържа теглото си.

Мускулите:

– изгарят почти три пъти повече калории, отколко мазнините;
– правят органите по-чувствителни към инсулина, така че тялото да
гори мазнини, вместо да ги складира.

Отслабването, при което човек просто ограничава храната си, изчерпва хранителните вещества, необходими за сила и растеж.

Когато това води до загуба на костан тъкан, тя се случва най-вече на онези места в тялото, където с напредване на възрастта ставаме податливи на контузии: тазобедрените стави, гръбнака и горната част на краката.

Редовните упражненията стимулират изграждането и възстановяването на костната тъкан, като по този начин намаляват шансовете за такива травми.

Друг важен фактор в уравнението е водата. 

Мускулите, както и мозъкът, се състоят от около 75% вода. Костите – от около 22%, а мазнините – от около 10%. 

Когато губим мускулна и костна тъкан, губим и вода. Това е друг нежелан ефект от отслабването чрез гладуване, който често се подценява. Той се преодолява чрез информиран и постепенен подход към добрата фигура и здравето.

Между хората има основни прилики, както и основополагащи принципи, свързани с начина, по който тялото функционира.

Въпреки това всички се различаваме по начина, по който обработваме храната, реагираме на упражненията и разпределяме мазнините в тялото си.

Храненето и движнието, с които ще постигнеш желаната промяна, може коренно да се различават от храненето и движението, с които друга жена ще го направи. 

Затова е необходимо да намериш своята лична формула за като се съобразяваш с индивидуалните си особености и със сигналите, които тялото ти изпраща.

Използвай този калкулатор, за да изчислиш композицията на тялото си (съотношението мускули/мазнини). Направи изчисленията с мерките, които взе в началото на програмата и настоящите си мерки. Запиши резултатите за двете дати в таблицата за проследяване на успеха, какво забелязваш? Сподели в групата или да го обсъдим на следващата групова среща. 

Тук ще намериш инструкции как да използвате калкулатора.