Вдъхновяващи жени в “Здрави заедно”: Теодора Тодорова

Юли 2022

През последната година натрупах излишни килограми, без да съм променяла начина си на хранене. Когато в един момент се претеглих установих, че сегашното ми тегло е по-голямо от теглото в края на втората ми бременност. Честно казано това много ме стресира, особенно след като имах дългогодишен опит в спазването на диети без особени или с краткотрайни резултати.

Писнало ми беше от диети. Навлизах във възраст, в която, според общественото мнение, нещата стават още по-трудни. Бях отчаяна.

Тогава видях във Фейсбук-страницата на “Здрави заедно” предстоящия курс за хранителни навици. Винаги съм си мислила, че не е честно да е толкова трудно, да се ограничаваш цял живот, да броиш калории, да ползваш някакви завъртяни продукти и подправки и да тренираш с часове, за да си в добра форма. Имах нужда да намеря начин, в който с лекота да стигна до желаната цел.

Системата на “Здрави заедно” се отрази повече от чудесно на моето тяло и фигура. За трите месеца от програмата, без ограничения и с тренировките в студио „Здрави заедно“, отслабнах 5 кг и по 8 см от талията и ханша. Има какво да се желае, но за първи път мисля, че съм на правилното място.

Научих се да разпознавам част от сигналите на тялото си. Казвам част, защото мисля, че това е процес, който може би трае цял живот. Чувала бях израза “Слушай тялото си”, но не разбирах какво точно означава това. Как точно да го чуеш, как да разбереш, какво точно ти казва?☺

Благодарение на насоките за глад, енергия и неустоими желания разбирам каква е причината, кога и какво да коригирам в храненето си. В някаква степен това коригира и емоционалните хранения, ако си осъзнала, че имаш такива.

Научих, че не е нужно да е трудно, да си перфектен и да изпадаш в крайности, за да има резултат. Малките постоянни крачки водят до истинските и трайни резултати. Подкрепата и насоките от правилния човек в правилното време, като тези, които ни оказваш в груповите срещи, са изключително ценни. Огромно “Благодаря” за тях.

Започнах да закусвам. През почти целия си съзнателен живот пренебрегвах закуската по различни причини. Към настоящия момент го отчитам като голяма грешка. Държа да отбележа обаче, че говоря за балансирана закуска. Такава, в която има правилно съотношение (приблизително) и присъствие на всички хранителни групи. За това следя и във всяко от храненията си през деня. Станах по-осъзната в изборите си.

Изумена съм от ефективността на програмата “Силен корем”. Винаги съм искала да имам силен, добре оформен корем. Имах болки в кръста, които според материалите, които четях, се дължаха на слабия център на тялото.

Благодарение на йогата, която правя, имах голямо подобрение в това отношение, но все пак от време на време все още имах болки. Започнах програмата с голям ентусиазъм, но след като направих няколко тренировки, ентусиазмът ми намаля значително. Не мислех, че ще има някакъв резултат, тъй като не са натоварващи и изглежда, че си лежиш и нищо не правиш, особенно след като съм правила сума ти коремни преси и знам колко трудни могат да бъдат.

Въпреки това не се отказах. Продължих програмата до края. И истината е, че бях много приятно изненадана от резултата. Никога преди това не съм чувствала коремните си мускули толкова силни и “корсета” толкова прибран, при това без нито една коремна преса. За първи път усещам включването на коремната мускулатура в почти всяко движение на тялото и особенно в лицевите опори☺ Е, още съм на женския вариант, но… има време и за другите. Нямам болки в кръста. Виждам промяната в тялото си, дори само за 3 месеца тренировки (не само тези за силен корем), което е много мотивиращо между другото. Чувствам тялото си пълно с живот и енергия.

В началото на програмата ти ни помоли да споделим своя символ на промяната. Моят символ беше една цветна пеперуда. Точно така и ми се получи… с лекота.

Момичета, не отлагайте себе си. Не се страхувайте да опитвате различни движения. Останете глухи за негативизма на околните. Пътят към по-добрата форма и фигура може да бъде пъстър, лек и изпълнен със забавление – като полета на моята пеперуда.

Април 2023