Вдъхновяващи жени в “Здрави заедно”: Нели Илиева

Здравей Ася, нещото което ме накара да отворя е името ”Здрави заедно”.

От известно време следя за информация относно инконтиненцията , менопаузата и раздвижване в областта на колената и гръбначния стълб. Усещах тялото си тежко и се чувствах некомфортно в него. Бях обездвижена и търсех нещо да ме извади от хаоса в който живеех.

Знаех, че тренировки от типа всеки ден едни и същи за месец е по-добре от нищо и се опитвах да си избирам подходящи за мен в интернет и следях за нещо, което да ме вкара в ред. И когато ми зададе въпроса как тренирам, аз отговорих – ВИ (високоинетнзивно) всеки ден по 15-30 мин., а ти попита не е ли натоварващо и колко време почивам – не можех да ти отговоря, защото не знаех какво ме питаш.

Започнах да търся информация за видовете тренировки и коя с каква цел се прави, разбрах след много четене какво ме питаш и разбрах, че много знаеш.

Съвместната ни работа има прекрасни резултати и ще продължи още дълго време. Смея да кажа, че от дълго време не съм имала инконтиненция, цикъла стана редовен/като не беше идвал 5 месеца/, подуването на ръцете и краката липсва, стойката е в пъти по-добра, не се задъхвам до 3-ия етаж, мога да ходя без да се уморявам, коремната област възвръща добрата си форма, малкото целулит изчезна.

Всяка част от моето тяло е подвижна и се движа с лекота. Цялото тяло е стегнато и аз го харесвам

За моя огромна и приятна изненада научих много полезни неща. Научих как да се храня и защо да го правя. За мен отговора на ”защо” е определящо и убеждаващо. Аз не съм чревоугодник, по скоро предпочитах да не ям. Сега се храня редовно и се стремя да е разнообразно. Научих се да дишам, разбрах какво е диафрагма и как да си служа с нея. Научих за толкова много мускули и стимулацията им, без да съм знаела, че ги има. Процесите в човешкото тяло не ми е силна област и сега с интерес попивам всичко, което обясняваш, а имейлите са като следващо висше образование за мен.

Много изненадващо за мен е това, че корема трябва да е отпуснат свободно, аз го стягах постоянно. Най после усетих кое е тазовото дъно и как да работя с него. Вече правя с удоволствие лицеви опори/още не от земята, но напредъка е голям/

Огромни промени във всички посоки. По отношение на тялото – чувствам тялото си здраво, по-гъвкаво, подвижно, усещам го по различен начин в областта на тазовото дъно, ръцете и раменете са по-силни и оформени, коремната част е като едно цяло ,всяка частица от моето тяло сякаш е обновена и млада, отекли ръце, крака и следи от разширени вени вече няма.

По отношение на мисленето – промених “трябва” с “искам” и всичко си дойде на мястото. Осъзнах, че фиксирането в отслабването като цел  води до провал, а по важно е тялото да е здраво и силно. Разбрах как да вярвам в себе си и да се грижа за моето тяло, станах си приоритет. С грижата за себе си съм много по полезна и за децата си с примера, който им давам. Те не ни слушат, а гледат и копират.

Що се отнася до навиците – създадох няколко нови – сутрешния масаж и раздвижването станаха навик като миенето на зъбите, безценно полезни. Вода пия редовно, а воденето на дневник се оказа с интересни резултати – става навик заради контрола. Когато пия алкохол консумирам и много вода, а сега вече знам защо.

Продължавам да работя върху навика да лягам по-рано и да си осигурявам достатъчно време за сън. Направих си  навик да тренирам във всяка ситуация – докато готвя/няколко клека, на работа – лицеви опори клек напред и назад, докато пералнята пере нещо от упражненията за корем и т.н.

Промените в поведението са свързани с начина по който се чувствам – по спокойна, по-доволна, по-разтоварена, по-щастлива и това влияе на отношенията ми с хората около мен.

Не съм очаквала, че тазовото дъно има толкова важна роля в женското тяло и промяната там ме радва много. Не бях свързвала захарта със съня – не си се наспал я малко сладичко. Много знания в областта на храненето/въглехидрати, белтъчини, мазнини,коя храна кога, как, колко и защо/ на толкова достъпен  и разбираем език наистина не съм очаквала.

Също и с тренировките – съвсем различен подход, наглед леки упражнения, а толкова ефективни и постоянното надграждане на движенията – това е като бонус/не го очакваш/. Всеки път има още нещо малко. Правя тренировките от записите на живо заради постоянните обяснения, заради невероятния ти ентусиазъм и изискването да се направят по правилния начин. Как знаеш, че стискам зъбите? Това означава знания, опит, желание и огромна мотивация, а това е заразно и ти го предаваш на всичките тези жени.

На жените, които искат да влязат във форма и да променят фигурата си бих казала, че промените започват първо в главата, минават през осъзнаването и намирането на правилното за всяка жена и после малки крачки всеки ден.

Програмите в “Здрави заедно” включват информация, знания, опит, умения и споделеност след който се чувстваш като нов. Нещата се случват и няма да се питаме “а сега какво да правя, какво да ям?” защото всяка е намерила верният за нея начин. Няма по-добро от това сам да знаеш и можеш да определиш най-доброто за себе си – хранене, навици, тренировки, почивки.

Всичко това се научаваш в “Здрави заедно”. Споделянето е важна част от програмата и виждаш проблем като твоя и не само, разбираш,  че не си само ти така и най- важното всичко има разумно решение.

Подкрепата е истинска, а не по задължение или защото така трябва. Не съм срещала по-добро място за цялостен подход към процесите в женското тяло. Лицето на “Здрави заедно’ Ася може да вдъхнови всяка жена в стремежите й, нещо повече да я накара да разбере какво иска, да й помогне в процеса на промяната, да я научи.

Тази Ася не се уморява да напомня и малките важни подробности. “Здрави заедно’ не е програма за тренировки тя е много повече. Тя е доверие, споделеност, знание, ангажираност, отговорност, заинтересованост, съпричастност. Тя е начин на живот.

Благодаря ти Ася за ентусиазма и неуморното присъствие въпреки всичко,което се случва. Щастлива съм, че търсих и намерих правилното за мен.