Как да се храним здравословно в ресторанта, на гости или на път

“Далече от дома” не означава непременно “далеч умереното и здравословно хранене”.

За да се справяш добре с храненето в ресторант, на гости или на път е необходимо да имаш стратегия. Предлагам ти няколко прости техники, които ще помогнат да изградиш своя собствена стратегия за храненето навън.

  • Старай се да избираш ресторанти, а не заведения за бързо хранене (например за хамбургери, пица на парче или скара). Също така избягвай храненето по бензиностанции.
  • Търси места, на които се предлага салата.
  • Оглеждай се за „вълшебните три компонента“: зеленчуци (или плодове), белтъчини и „умни въглехидрати“.
  • Избягвай предложенията, които съдържат думите „пържено“, „хрупкаво“, панирано“, „глазирано“…

Избери това:

… вместо това:

Старай се да приемаш повече зеленчуци и по-малко нишестени въглехидрати.

Пример: салата с риба и гарнитура от картофи

… вместо: ориз с морски дарове и зеленчуци.

В първия пример има превес на белтъчини и зеленчуци и по-малко нишестени въглехидрати. Във втория, нишестените въглехидрати са повече, а белтъчините и зеленчуците са значително по-малко.

  • Работи с хората, които те саботират. Такива хора могат да са твоите роднини, познати, колеги или приятели. Всички те са добронамерени, но понякога могат да те извадят от пътя, дори и през повечето време да не го осъзнават (“Опитай този шоколад, страхотен е!”; “Ще изядеш ли остатъка от картофите ми, не искам да отиват в боклука.”; “Не искаш ли да си разделим този десерт?”). Няма нищо лошо в яденето на десерт от време на време, но то трябва да се случва тогава, когато наистина ти се яде, а не защото си увлечена от околните.
  • Понякога е възможно околните умишлено да те провокират (“Защо не искаш да ядеш бял ориз, толкова е глупаво!”). Във всяка подобна ситуация, не се поддавай и помни приоритетите си. Обикновено е достатъчно да заявиш от какво имаш нужда и да поставиш граници (“Благодаря, но съм напълно удовлетворена от храната си.”; “Този шоколад наситина изглежда вкусен, но сега не искам. Благодаря, че ми предложи”). Ако този подход не проработи и човекът около теб продължава да настоява, можеш да опиташ и по-прям подход (“Мога ли да те попитам нещо? Защо е толкова важно за теб да ям тази храна?”). Това или ще те реши проблема окончателно, или – ако човекът отсреща е много близък – ще позволи да обсъдите нещата градивно.

Какъвто и метод да избереш, запомни: 

Единственият човек, чиито действия можеш да контролираш изцяло, си ти самата. 

Не можеш да определяш какво да мисли, казва или прави човекът, с който вечеряш. Но можеш да определяш това, което ти самата мислиш, казваш или правиш. Затова, дори и когато си с компания, която те провокира, старай се да се контролираш.

Придържай се към нещата, които са важни за теб самата.

Важно е да си припомняш от какво наистина имаш нужда, за да си по-добра версия на себе си. Поддържай внимателно границите, които си поставила – но без да се поддаваш и без излишни компромиси.