fbpx

online booking b.   Публикуваме кадър от актуалните издания наоколо. Любопитно, някои от тези заглавия бяха на дневен ред и преди година, когато създадохме Здрави заедно – непреведими (Don Quijote de la Mancha) или непреведени (Fuck Calories). Други се появиха скоро и някакси неочаквано, не по-малко интересни и важни. Ето ги: снимани, описани и накратко анонсирани от читателя.

Заглавията на Ася:

James F. Clapp III, Catherine Cram. Exercising Through Your Pregnancy

   Това е книгата, която ми даде най-пълна представа за промените, случващи се в тялото на бременната жена. Получих изчерпателни отоговори на въпросите, свързани с ефекта от тренирането върху здравето на майката и бебето преди, по време на и след бременността. Информацията се основава на дългогодишни изследвания на авторите – международно признатия акушер Джеймс Клап и експерта по пре- и постнатален фитнес Катрин Крам. Недостатък може би е, че текстът не представя изчерпателни насоки как да се състави качествена тренировъчна програма. Дори и така, аз съм изключително доволна от прочетеното.

***

Р. Д. Синелников, Я. Р. Синелников, А. Я. Синелников. „Атлас по анатомия на човека” – Първи том. Издание седмо, преработено.

   Написан от дядо, баща и син – анатоми и автори на многобройни научни трудове, участвали или ръководили балсамирането и ребалсамирането на личности като Ленин и Пирогов. Атласът е съставен от три раздела: учение за костите, за свързването между костите, и за мускулите. Намирам го изключително подробен, полезен и достъпен. Тежи почти 3 кг и често, освен за справка, го ползвам извън предназначението.

***

Дийпак Чопра, Дейвид Саймън, Вики Ейбрамс. „Магическо начало, вълшебен живот”

   Тази книга рисува картината на бремеността по нежния и изпълнен с любов начин, типичен за Аюрведа. Съдържа много практически съвети относно балансираната диета, физическите и ментални упражненения, настройката на съзнанието, самото раждане, взаимоотношенията с партньора и отношенията към нероденото от самото му зачеване. Много приятна, вдъхновяваща и зареждаща книга, която продължавам да прелиствам често.

***

Steven Pressfield. Turning Pro

   Накара ме да се замисля защо нещата, които искам да се случат, не се случват. Не прочетох почти нищо ново, но книгата ме накара да осъзная себе си по нов начин. Четиво за всеки, който иска да постига целите си като професионалист.

***

Елиф Шафак. „Любов”

   Впечатлена съм от умението на авторката да преплита Изтока и Запада, миналото и настоящето. С удоволствие научих за суфизма, за странстващите дервиши и за поета Руми, макар това да не е основната тема на романа. Разказва се и за съвременната история на американката Ела и нейното семейство, както и за все по-сърдечните й взаимоотоношения с автора на книгата, която рецензира… но те също не са основното в „Любов”. Това е роман за съдържанието на човешките взаимоотношения. Книгата дава отговори на онези, които търсят път към любовта или се съмняват, че тя съществува, или просто искат да я погледнат от друга гледна точка.

***

   Заглавията на Ники:

Miguel de Cervantes. Don Quijote de la Mancha I – Edición de John Jay Allen.

   Роман 1, по толкова много начини, на родния му език – този на Сервантес. До него геният, сложил играчка в шоколадово яйце в цветна опаковка, изглежда като Санчо П.

   Избрах тази книга (и тя мен, подарък за предпоследния р. д.) да бъде първото четиво на испански след учебника и няколко списания. Четох я до ноември и наблюдавах ефекта да разбирам все повече до почти всичко към края на втора част. Въпреки това, първата си остана мъглявина и сега я повтарям за пълно удоволствие.

(Един от съветите, които Дон Кихот дава на Санчо по повод встъпването в губернаторска длъжност):

“Come poco y cena más poco, que la salud de todo el cuerpo se fragua en la oficina del estómago”.

   днес бих превел

“Яж малко и вечеряй още по-, че в работилницата на стомаха здравето на цяло тяло се кове.”

***

Криста Скот-Диксън. „Заеби калориите” – Превод на български; четвърта, пред-предпоследна рецензия.

   Докато пиша това, окончателният превод на безплатния бестселър Fuck Calories е вече наличен на страницата на Д-р Криста Скот-Диксън. Съвсем скоро ще намери място и тук, за всички любопитни да прочетат. „Заеби калориите” е накратко, но синтезира отлично философията на грамотното хранене – почти без крайности – и я сервира толкова народняшки, че да ти стане гот. Препоръчвам я на онези, които могат да четат: на разбирачите – за удоволствие, и на всички останали – за безценен съвет от приятел, когато става дума за хранене. Приятно thattheyno.

***

Арлин Айзенбърг, Хайди Е. Мъркоф, Сандий Е. Хатауей. „Какво те чака през първата година на детето”

   Последната ми покупка от книжарницата, избирах по висока цена. С особено мнение спрямо лекарското и американското, сдобих се с този пълноценен и безкраен наръчник за бъдещи майки, плод на екип американски лекари. Всички ситуации са обсъдени обстойно и по няколко пъти, както обичам, дипломатично и за всеки, по сащски.

   Един от въпросите, които коментирах с Криста Скот – Диксън по повод превода на „Fuck Calories”, бе дали е адресирала единствено читателки. След години упражнения да превеждам толерантно, тези дни попадам на книги, които предполагат само женска публика. Книгата на Д-р Скот-Диксън, оказа се, е писана за всеки, за разлика от „Какво те чака…” . Тя е за жени, поне на български. Ася пое смяната с прочита й, но след “Дон Кихот I” ще се абстрахирам и ще я довърша за себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *