fbpx

Каним на трапезата стар познайник – любимия карфиол. Ако си го представяш само на туршия или се чудиш как да го добавиш към менюто, нека помогнем. Карфиолът може да се поднесе по всякакви начини – както суров, така и сготвен – а зад скромния му вид се крият множество чудесни качества.

Обича сърцето

   Сулфорафанът, който се съдържа в карфиола и роднините му (зеле, брюкселско зеле, броколи, ряпа), спомага за баланса на кръвното налягане и поддържа здравето на артериите.

Противовъзпалител

   Автоимунните заболявания се предизвикват от собственото ни тяло, когато то отговаря на “фалшива тревога” и безпричинно стартира възпалителен процес. Активните противовъзпалителни съставки в карфиола регулират тези процеси, а някои от тях дори действат на генетично ниво и борят наследствените фактори, причиняващи ненужни възпаления.

Гали мозъка

   Карфиолът съдържа холин, който е вид В-витамин и е известен с важната си роля за мозъчната дейност. От правилното развитие на плода в утробата, през стимулирането на способността за учене при децата, до превенцията на загуба на паметта с напредване на възрастта, холинът е ценен спътник през целия ни живот – какъвто трябва да бъде и карфиолът!

илюстрация © Невена Екимова

 

Мехлем за стомаха

   Освен отличен източник на влакнини за добро храносмилане, карфиолът доказано предпазва вътрешната стена на стомаха, като регулира бактериалния баланс в него.

Подмладител

   Преждевременното стареене на тъканите и органите, причинено от ежедневното ни излагане на замърсители и хроничен стрес, може да бъде преборено. Познахте – с карфиол. Пълен до ръба с антиоксиданти и фитонутриенти, той помага да отблъскваме свободните радикали и да останем млади и жизнени.

Витаминозна бомба

   Карфиолът бъка от витамини. Само една порция суров карфиол ни дава цели 77% от нужната дневна доза витамин С. Богат е и на витамин В6, К, бета-каротин, рибофлавин, магнезий, фосфор, манган, калий… Накратко и без отлагане, слагайте на масата!

   За финал, ето и няколко карфиолени попадения от архива с рецепти:

  1. Ориз от карфиол
  2. Нискокалорична пица без брашно
  3. Карфиол “Надежда”
  4. Карфиолени палачинки