fbpx

pumpkin   Признаваме си – влюбени сме в нея. Усетим ли сладкия й аромат да се носи от печката, неусетно вече сме на масата и чупим орехи. Пробвали сме я във всички варианти – печена, на пара, в солени и сладки ястия. Но тиквата, освен радост за окото, носа и небцето, е полезна и важна част от храненето ни.

Оооранжево небето

   Цветът на тиквата се дължи на високото съдържание на бета-каротин. Той дава яркия цвят на всички оранжеви плодове и зеленчуци, като при нужда се трансформира от тялото във витамин А. Мощен антиоксидант, бета-каротинът ни поддържа млади, грижи се за зрението и за жизнеността на косата, ноктите и зъбите.

Много витамини, малко калории

   Освен на каротини, тиквата е богата и на много други фитонутриенти, на витамини А, В, С, Е и трудния за набавяне витамин К, както и на минералите калий, калций, магнезий, фосфор и цинк. Освен това е нискокалорична! В съчетание с необичайната й издържливост (до 2 месеца на сухо и хладно място), това я прави задължителна част от зимната ни трапеза.

Положителни фибрации

   Въпреки скромните 26 калории за 100 грама, тиквата оставя приятно чувство на ситост. Това се дължи на високото й съдържание на растителни влакнини – фибри. Те подпомагат храносмилането, като се грижат всичко в стомаха и в червата да се движи гладко и безпроблемно.

Да почоплим семки

   Питателните и вкусни тиквени семки заслужават специално внимание – най-вече от вегетарианците. Най-богати на белтъчини от всички семена, те се препоръчват в сурово състояние по шепа на ден за здравословна и балансирана диета, особено при ограничен прием на месо. Семките на тиквата съдържат и високо количество триптофан – вещество, което облекчава стреса и подпомага здравия сън.

   Желаем ви сладки мигове в компанията на тиквата. Предлагаме и няколко рецепти от нашия архив:

  1. Хумус с тиква
  2. Тиква с кайма на фурна
  3. Тиквен мус