fbpx

Празът честичко посещава зимната ни трапеза. А вашата?   Уважаваме деликатния му вкус, аромата му и свойството да не превзема супата дори в големи количества, за разлика от по-напористите си братовчеди – лука и чесъна. Както често откриваме в живота, и при праза най-хубавото се крие отвътре. Ето какво го прави наистина ценен:

Витамини, минерали, влакнини и други хубавини

Освен че е богат на витамин К, празът е отличен източник на манган, мед, желязо, витамини А, В6 и С, както и на важната за ембрионалното развитие фолиева киселина. Пълен е и с разтворими и неразтворими фибри за добро чревно здраве. А що се отнася до антиоксидантите – луковото семейство е всеизвестно с тяхното изобилие.

„К“ като „Кости от Камък“

   Купичка праз съдържа една трета от дневната доза витамин К. Този витамин се намира предимно в зеленолистните зеленчуци и подправки. Той подхранва костите и поради тази причина е особено важен за жените след менопаузата. Настъпването й засилва загубата на костна тъкан, а приемът на витамин К доказано намалява риска от счупване.

Сърдечносъдови поздрави

   Празът съдържа впечатляващи количества антиоксидиращи полифеноли. Те предпазват кръвните клетки и кръвоносните съдове от оксидация, виновници за която са реактивните кислородни молекули – свободните радикали. Друг доказан борец срещу оксидацията е флавоноидът кемпферол, който също изобилства в праза.

   Накратко – яжте праз за клетъчно, костно, сърдечносъдово и чревно здраве! Ето и няколко рецепти, които ще ви помогнат в тази посока:

  1. Фондю с праз
  2. Зеленчукови спагети болонезе