fbpx

   Нахутът ни е любим заради мекия си вкус и разнообразието от начини, по който може да бъде поднесен. Освен това, той е особено здравословен. Предлагаме няколко интересни факта за този вкусен и полезен братовчед на боба.

   Научно доказано е, че нахутът засища! Ако го включите в храненето си, ще ставате от масата по-рано и с приятно усещане за пълнота в корема. Участниците в проучването, които консумирали нахут редовно, съобщават за ситост, намалена склонност към прилапване между храненията и изчезващо желание за сладко, чипс и други не-особено-полезни опаковани изкушения.

   Съдържанието на влакнини в бобовите култури е добре известно, но знаехте ли, че в качеството им има разлика? Фибрите в нахута са много (2 купички покриват изцяло дневната нужда на тялото) и висококачествени – обявени са за първенци в понижаването на нивата на холестерола и триглицеридите, както и в регулирането на кръвната захар и секрецията на инсулин. Това означава, че нахутът е особено подходяща храна при чистене на телесни мазнини.

   Около 2/3 от фибрите в нахута са неразтворими, което означава, че преминават непокътнати през храносмилателната система чак до дебелото черво. Там с тях се заемат приятелски настроени бактерии, които ги раздробяват до полезни за чревното здраве мастни киселини. Клетките на чревната стена пируват, поддържат оптимално здраве и активност, и намаляват риска от чревни проблеми и неразположения.

   Ето и няколко вкусни нахутени предложения от нашия архив с рецепти:

  1. Шарена салата с нахут
  2. Хумус
  3. Хумус с тиква
  4. Зелен хумус
  5. Паста от нахут и печени чушки
  6. Лютиви нахутени топчета
  7. Питки от лимец и нахут