fbpx

Белтъчините изграждат нашето тяло. Мускули, кости, кръв, коса, нокти, органи, всяка една клетка и тъкан в тялото ни е съставена от белтъчини. Основните ползи от приема на белтъчини са следните:

  • по-добър метаболизъм;
  • по-бързо засищане за по-дълго време;
  • поддържане на достатъчно мускулна тъкан, което забавя процеса на остаряване и подпомага процеса на чистене на мазнини;
  • балансирана кръвна захар за стабилна енергия през деня;
  • ниски неустоими желания за сладки и мазни храни.

Белтъчините в комбинация със зеленчуците трябва да бъдат основа на всяко наше хранене. Чрез тях си набавяме основните хранителни вещества за здраве и сила, радваме се на добра фигура и поддържаме отлична енергия през деня. Това обаче не означава да ядем САМО белтъчини и зеленчуци. Важно е да добавяме количеството мазнини и въглехидрати, което ще прави храненето ни пълноценно (тема за друга статия).

Какви белтъчини?

Белтъчини има както в животинските, така и в растителните храни. В зависимост от своите убеждения и предпочитания, избери източниците, които намираш за най-подходящи.

Животински

Месо (пилешко, пуешко, свинско, телешко, заешко, дивеч):

Риба и морски продукти (прясна, замразена, косервирана):

Яйца и млечни продукти (кокоши, пъдпъдъчи, сирене, кашкавал, извара):

Растителни

Бобови (различни сортове боб, леща, нахут, грах):

Ядки, семена (накиснати и изсушени на нисък градус):

Други:

  • Спирулина
  • Протеин на прах

Колко белтъчини?

Количеството е индивидуално както за всеки един човек, така и за един и същи човек всеки ден. Имаме нужда от повече белтъчини когато сме по-активни или се възстановяваме от нараняване, операция и т.н.

Ако в момента не консумираш достатъчно белтъчини, започни с поне една хапка на всяко хранене. Постепенно увеличавай докато се научиш да разбираш и удовлетворяваше индивидуалните си нужди.

Процесът е свързан с търсене, проби и грешки. Понякога не е лесно да се справим сами. Но аз съм насреща. Изпрати ми имейл (info@zdravizaedno.com) или съобщение в Месинджър, за да обсъдим твоите въпроси и предизвикателства, свързани с хранене, движение и изграждане на здравословни навици. 

Намираш ли тази статия за полезна? Сподели със своите приятелки, колежки или други съвременни жени, на които може да бъде потребна.

Промяната се случва по-лесно, когато действаме заедно.
#заеднонапред

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *