fbpx

Благодаря на всички, които попълниха анкетата за уебинара „Как да се храним умерено по време на карантината?“. Безплатнят уебинар ще се състои на 11. април (събота) и записването предстои.

Споделям резултатите на един от въпросите – те ясно показват, че много от нас имат отклонения от нормалното си хранене в този момент. Тези отклонения ни карат да се чувстваме объркани, разстроени и стресирани.

 

Както споделих във вчерашната статия, две са основните причини да не успяваме да се храним умерено: едната е свързана с физиологията, а другата – с емоциите, чувствата, усещанията и мислите.

Физиологичната причина най-често е свързана с недохранване по два начина:

  1. Не приемаме достатъчно хранителни вещества

Възможно е да се тъпчем постоянно и привидно да не огладняваме. Но ако всъщност не си набаваме достатъчно пълноценни хранителни вещества, тялото ще гладува и ще търси начин да ги получи. Ще ни подава сгнали: „яж повече“, „яж сладко“, „яж тесто“, „хапни сега малко и после още малко“.

Около нас има изобилие от храна без стойност и не е трудно да се заситим без да се нахраним. За да сме сити и нахранени е нужно да приемаме достатъчно белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и фибри в подходящите за нас съотношения.

  1. Приемаме недостатъчно калории

Повечето жени не осъзнават, че се хранят по-малко, отколкото имат нужда. Те не закусват, пропускат хранения, не се засищат достатъчно на всяко ханене. Понякога го правят съзнателно, защото искат да отслабнат; друг път е несъзнателно. И в двата случая това води до спад на метаболизма. Тялото си иска своето – то постоянно се старае към състояние на баланс (хомеостаза). Тялото и умът ни искат да са заситени, за да се чувстват добре и да работят на пълни обороти. Когато се лишаваме, тялото търси начин да навакса и в един момент от деня или вечерта или ще преядем, или ще прилапваме след вечеря, или ще се появяват неустоими желания за сладко и тестяно, или ще изпитваме нужда да хапваме по нещо малко през целия ден.

Вероятно си мислиш: „Но аз не се лишавам.“, „Не се недохранвам“, „Сутрин не съм гладна“, „Хапвам си всичко, което ми се хапва“. Но ако все пак имаш неустоими желания, помисли отново. Неустоимите желания, големите порции, преяждането и прилапването са симптоми, че нещо не е точно както трябва и че тялото не е в хомеостаза. То винаги търси начин да ни привлече вниманието, за да се погрижим да бъде в баланс. Много от жените, с които работя и събеседвам ежедневно, не осъзнават, че са недохранени, че се лишават и органичават. Ако имаш някой от симптомите от илюстрацията по-горе, помисли отново.

Ако объркванията в храненето ти са по физиологични прични, няма стратегия (като пиене на вода или разсейване с други дейности), която да ти помогне да ги балансираш. Единствените два начина е да се храниш умерено с висококачествена храна и да се засищаш без да преяждаш на всяко хранене.

В следващата статия ще пиша за причините, свързани с емоции, чувства, усещания и мисли. А до тогава ще съм благодарна да попълниш кратката анкета по-долу.

АНКЕТА – КАК ДА СЕ ХРАНИМ УМЕРЕНО ПО ВРЕМЕ НА КАРАНТИНАТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *