fbpx

Празниците наближават. Това време на годината идва с нагласа за почивка, забавление и връзка с близките. Но много жени го свързват и с предизвикателства, които им пречат да се отпуснат и насладят.

Ето част от тези предизвикателства и какво бихме могли да направим.

Преяждане

По това време на годината се събираме, за да празнуваме. Това означава по-обилни и по-чести хранения, а и голяма част от храната не е точно здравословна. За много хора реакцията е да се хранят, докато повече няма място, отново и отново. В края на празниците се чувстваме тежки, подути, с ниска енергия… и започваме новата година с “проблем”. Ако този сценарий ти е познат, предлагам няколко идеи как да го избегнеш:

  • Храни се редовно. Още отсега. Не се ограничавай сега, за да можеш после да си “позволиш да похапнеш” – това е стратегия, която със сигурност води до преяждане. Колкото по-силна и удовлетворена си сега, толкова по-лесно ще ти е по време на празниците да хапваш от всичко по малко и без да прекаляваш.
  • Имай план. Обсъди със семейството си една по една храните, която всеки иска да има на трапезата. Пригответе заедно само тези храни. Няма смисъл да се затрупваме с излишна храна, която или ни предизвиква, докато е наоколо, или е нужно да бъде изядена, за да не бъде изхвърлена.
  • Хидратирай се добре. Колкото по-добре оводнено е тялото, толкова по-лесно се засищаме и успяваме да “контролираме” апетита си. За целта е нужно да пием достатъчно вода не само през празничните дни, а и през всички останали.

Може да те изненада колко ефективни са тези прости стратегии. Освен това е наистина удовлетворяващо да не се чувстваме претъпкани след хранене.

Обездвижване

Сезонът на празниците за много жени е и сезон на обездвижване. Време, в което прекарваме доста време седнали, пред устройствата, в разговори с близките, разпускайки. Това е разбираемо. Но в същото време едно от най-честите извинения, за да не правим упражнения, разходки или друг вид движение е, че нямаме време. Празниците са момент, в който имаме повече свободно време от обикновено. Не е ли това възможност да бъдем малко по-активни, да направим кратка тренировка или освежаваща разходка? Помисли само колко по-тонизирана и прдуктивна се чувстваш, когато денят ти започне с раздвижване. А разговорите с близки по време на разходка са чудесни и зареждащи. Всъщност можеш. Сигурна съм и че искаш. И би трябвало да го направиш. Това е избор, който можеш да обмислиш и планираш още сега.

Алкохол

Празниците са свързани с тържества и сближаване с околните, дори и при сегашната необичайна обстановка. За много хора това върви ръка за ръка с пиенето на алкохол. Напитка или две помагат да се отпуснем, което от своя страна ни социализира по-лесно. Дотук добре, но е възможно да прекалим – от едно-две, питиетата стават три-четири или повече. Алкохолът повишава апетита ни и нерядко правим неща, които не би трябвало. И на следващия ден се чувстваме зле. Може би е допустимо да се случва веднъж през празниците, но за някои това започва да се превръща в ежедневие. Затова е препоръчително да поддържаш тялото си добре хидратирано, внимателно да обмислиш консумацията на алкохол и как да не прекаляваш. Ако сега не планираме нещо различно, възможно е да попаднем в неприятни ситуации, познати от миналото.

Конфликт в семейството

Много от нас ще прекарат време със семействата си. Това е страхотно, но понякога не съвсем. Всъщност семейните взаимоотношения могат да са заплетени и обтегнати, а в този момент от годината да “прекипят”. Причините са различни и сложни, но в основата често е прекарването на необичайно дълго време с хора, с които по принцип не прекарваме толкова време. Куп взаимни нереалистични очаквания често нагнетяват това напрежение.

В подобна ситуация има доста препоръчителни неща, които можем да направим, но вероятно най-практичният съвет е всеки ден да отделяме малко време само на себе си. Физическите упражнения са страхотен начин да направим именно това. Те също ни помагат да си припомним, че нашето семейство е просто нашето семейство и че не можем да го променим. Упражненията ни учат на толерантност и търпение, които в подобни моменти са особено ценни.

Надвам се, че тези съвети ще ти помогнат да останеш във форма по празниците. Ако желаеш повече идеи и вдъхновение за умерено хранене, естествено движение, кратки тренировки и мислене за успех – не само по празниците, но и през цялата година – последвай ме в социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *