fbpx

   Постепенно разчупваме старите фитнес-вярвания и все повече хора започват да възприемат идеята, че по-малко всъщност означава повече, и разбират, че качеството на храната е ВСИЧКО.

   Направихме простия пример с пирамидата най-горе, за да онагледим принципите на старата система. Смяташе се, че колкото повече се упражняваш, толкова по-добре – и че съответно би могъл да “заслужиш” или “изгориш” храната, така че нейното качество може и да не е от значение. А пък възстановяването като част от тренировъчната програма значи просто да спим нощем, хаха.

   Истината, която сега знаем (и в която се убеждаваме ежедневно като треньори!), е че хората, които искат да направят положителни промени в композицията на тялото си, да са в добра форма, да облекчат някаква болка и да се чувстват добре, често се нуждаят от по-малко натоварване в тренировките си.

   Знаем, че качественото хранене и хидратирането са по-важни от всичко останало, а веднага след тях е адекватното възстановяване. В допълнение към тези два ключови елемента се нуждаем и от умно движение – то се отразява и на ежедневната готовност на човек да тренира, и на възможността всеки път да тренира според своите собствени нужди. Умното движение означава да се движиш за здраве ВСЕКИ ДЕН, а в дните, в които се чувстваш добре, да увеличиш натоварването и да следиш възстановяването.

   Всичко това е просто здрав разум и наистина работи. Уважавай най-важните нужди на тялото си като качествена храна, хидратиране, движение и възстановяване, и ЩЕ получиш страхотни резултати!

  Тази статия и ни беше любезно предоставена за превод и публикуване от основателите на in2great fitness – водещи специалисти в областта на движението за здраве и грижата за тялото от Мелбърн, Австралия. Илюстрация: Невена Екимова.