fbpx

   Великден – почивка, време със семейството и приятелите, споделяне на емоции и храна.

   Но едновременно с радостните моменти, предстоящите празници често носят страх от изкушението, от яденето и от провала. Това се отнася с особена сила за онези, които следват диета или строг режим на хранене – и много от тях планират всевъзможни тактики, с които да останат далеч от храната или да я изразходят веднага след като са я приели. Други просто приемат неизбежното великденско прекаляване, разчитайки да изтренират козунака, да се подложат на диета или просто да гладуват след празниците.

   Манталитетът на вечната диета ми е познат до болка. Приемете състраданието ми и знайте, че това e част от пътя.

   Пиша тези редове в името на хората, осъзнали безсмислието на услията да се спазват диети и да се тренира само и само за да се горят калории. Благодаря ви, че спортувате балансирано за тонус и енергия и че се наслаждавате на живота с пълна сила. Че не се страхувате от празничното преяждане, а очаквате с нетърпение миговете на споделяне. Че осъзнавате действията си и сте наясно, че по време на празници не е нужно нищо повече, освен да правите това, което така или иначе правите ежедневно, а именно:

– Да пиете достатъчно вода, без да прекалявате с нея – чувайки тялото си и усещайки, кога му е нужна.

   Недостатъчното количество вода често се тълкува от тялото и ума като желание за храна, така че пиенето на достатъчно вода има пряко отношение към преяждането. От друга страна, прекаленото хидратиране може да бъде дори по-опасно от дехидратацията и понякога е важно да имаме ориентир. Така например, можем да умножим теглото си по 0,033 – това е приблизителното дневно количеството вода в литри, към което трябва да се стремим. Пиенето на вода помага и когато се пие алкохол – това означава по-малко количество приет алкохол, който се изчиства по-лесно от тялото.

– Да приемате достатъчно белтъчини – яйца, месо, кисело мляко, риба.

   Белтъчините засищат и поддържат обновителните процеси в тялото. Те работят за баланса на кръвната захар, което помага да не се прекалява с въглехидратите. Знаете, че “бързите” въглехидрати – например тестените храни от бяло брашно и с повече захар – са тези, с които преяждаме, защото предизвикват нестабилност в кръвната захар и колкото повече от тях ядем, толкова повече ни се яде. Когато сме добре хидратирани и основата на храненето ни е от белтъчини, този процес е занчително облекчен.

– Да се храните с достатъчно зеленчуци.

   Зеленчуците са основен източник на качествени фибри, ензими, витамни, минерали и други полезни вещества. Фибрите засищат и поддържат стабилна кръвна захар, а минералите и витамините помагат на тялото да работи на високи обороти.

– Да не преяждате!

   Осъзнатите хора уважават тялото си и избора, който правят в името на своето здраве. За тях няма лоша храна, не си забраняват нищо и съответно не им се налага да се нахвърлят. Хапваме по малко от това, което наситина ни се яде. Умеем да слушаме тялото и зачитаме нуждите му. Не се храним, когато не сме гладни, оставяме храносмилането да се случи, а стомахът – да си почине.

– Да се движите много.

   Разходки, игри с децата, повече ходене пеша и качване по стълбите. А ако се налага да прекарваме дълго време на масата, намираме начин да ставаме по-често: за да танцуваме, да разтребваме или просто за да постоим прави. Даваме различен пример и се гордеем с него!

– Да се наспивате.

– Да се наслаждаватe на взаимоотношенията с останалите, да се изпълвате с положителни емоции и да ги споделяте.

   На всеки се случва да преяде, да изпие повече от нужното или да се движи недостатъчно. Осъзнатите хора са наясно, че проблемът не е във волята – и че отклонението не означава провал. Това е просто животът – красив и непредвидим, с моменти на сила и такива на слабост, с моменти на връзка с тялото или такива на отдалечаване от него. Осъзнатите хора не са перфекционисти, но се грижат за себе си и уважават както силните, така и слабите си страни.

   Благодаря ви и ви пожелавам прекрасни празнични дни. Бъдете себе си.