fbpx

   Доброто здраве е предпоставка за добра форма. Не можеш да строиш къща върху слаби основи. Когато целта е добра форма, много се опитват да минат напряко, забравяйки доброто здраве. Доста по-често, отколкото си мислиш, хората преследват добра форма и се концентрират върху зареденото с адреналин, вълнуващо време в залата. Щом си завладян от добрата форма, често стигаш до претоварване, некачествено хранене, концентриране върху силните ти страни и пренебрегване на по-малко вълнуващата, но основна част от уравнението, свързана с доброто здраве.

   Истинският напредък се случва вън от заниманията, посветени на добрата форма. Времето извън тренировка е най-важно за това дали ще успееш или ще се провалиш. Работата за добро здраве преди всичко останало, свързано с добрата форма, ще ускори постигането на резултати.

   Преследването на добра форма, но без да се гради добро здраве, ще доведе до недостиг в системата. Целите, свързани с добра форма, са лесни за постигане, защото те могат да се измерят с точност и често се променят набързо от тренировка до тренировка. Например, възможно е да видиш ясно увеличението в тежестта, която вдигаш от клек, още на втория път, в който изпълняваш същата тази тренировка. Понякога резултатите, свързани с добрата форма, се случват въпреки липсата на добро здраве. Виждал ли си някой от онези участници в телевизионни състезания “Кой ще загуби повече”, подложени на брутално изтезание и натоварване, само и само да влязат във форма? Година по-късно, те често си връщат цялото загубено тегло, защото не са изградили основите на своето здраве, които от своя страна да решат проблема зад трупането на килограми.

   Доброто здраве е съвкупност от много променливи, така че измерването му е трудна задача. Проследяването на доброто здраве е много по-сложно. И понеже доброто здраве е комбинация от няколко променливи, понякога е трудно да се разбере какво точно влияе на цялостното му състояние. Например, ако през деня си изпил само 1 литър вода, това без съмнение се отразява на доброто ти здраве. Но нима обезводняването ти влияе повече от психическото натоварване през деня, от бързото хранене на обяд или от недостатъчното сън през последната нощ? Измерването на доброто здраве е по-трудно от това на добрата форма и заради това е лесно да го пренебрегнем, когато насреща ни е цел, свързана с добрата форма. Проследяването на доброто здраве се прави най-добре като преценяваш кои неща в живота ти помагат и кои ти пречат. Това не е точна наука, но ако следваш според възможностите си основните моменти, можеш да изградиш основите на своето собствено добро здраве. Нещата, от които зависи дали ще успееш или ще се провалиш, могат да се сведат до следното:

1. Качествено хранене
2. Качествено хидратиране, основано на прием на вода и движение
3. Качествено и достатъчно движение
4. Качествено и достатъчно възстановяване
5. Психическо и емоционално щастие

   Давайки най-доброто от себе си, за да ги следваш, ще укрепи основите ти. Ако не им обърнеш достатъчно внимание, това ще те провали. Когато работиш, за да успееш в този списък, можеш да си сигурен, че изграждаш добро здраве И добра форма.

   Какво можеш да направиш още сега, за да градиш добро здраве, което да направи седмицата ти по-добра?

  Тази статия и ни беше любезно предоставена за превод и публикуване от основателите на in2great fitness – водещи специалисти в областта на движението за здраве и грижата за тялото от Мелбърн, Австралия.