fbpx

   Случва ли ви се ежедневно да изпълнявате едностранни и повтарящи се движения, които създават изкривяване в тялото?

   Ето пример за повтарящо се движение, което извършваме 1-2 пъти дневно, всеки ден. Не можем да го избегнем, защото просто няма начин да постигнем същия резултат, хвърляйки с другата ръка.

   Много от нас използват само определени крайници за определени движения. Държим телефоните и мием зъбите си с една и съща ръка, натискаме педала на газта с един и същи крак или спортуваме с повтарящи се едностранни движения като това на снимката.

   И след като сме наясно, че повторението не е добро за тъканите на тялото или за мозъка, какво можем да сторим, за да избегнем задълбочаването на съответното усукване в тялото? Колкото повече правите, за да бъдете ефективни във всички посоки и с всички части на тялото си, толкова по-здрави ще бъдете.

   Струва си да помислите какво можете да промените в своето ежедневие, за да разнообразите натоварването на тъканите в тялото си. Това е добре не само за фасциалната ви тъкан, но и за координацията. И е страхотно за вашия мозък.

   Ето няколко идеи, които да изпробвате:

– мийте зъбите си с другата ръка;

– обърнете внимание дали не пренасяте тежестта върху единия крак, когато стоите изправени, и го променете;

– хвърляйте топка с другата ръка (ще се чувствате като направени от пластелин, така че трябва да упражнявате повече от това!);

– отваряйте врати с другата ръка;

– проверете дали не пренасяте тежестта отляво или отдясно, когато сте сединали, както и дали не кръстосвате един и същи крак върху другия.

   Колкото повече разнообразие добавите, толкова по-устойчиви ще бъдете към всичко, с което животът ви изненадва.

  Тази статия и ни беше любезно предоставена за превод и публикуване от основателите на in2great fitness – водещи специалисти в областта на движението за здраве и грижата за тялото от Мелбърн, Австралия. Илюстрация: Невена Екимова.