fbpx

   Вече повече от месец пулсомерите са част от тренировките в малка група на “Здрави заедно”. Дори и за толкова кратък период, резултатите показват ясно: въвеждането на тази съвременна технология помага на трениращите да извлекат максимума от своите усилия.

   Тренировките с проследяване на пулса ни позволяват да наблюдаваме в реално време дали достигате оптималното натоварване и – което е по-важно – колко бързо се възстановявате. Този подход означава, че получавате резултати във всяка тренировка, без изключения!

   Благодарение на малкото хитро изобретение и на неговия софтуер разбираме точно кога и колко трябва да засилите темпото или да го намалите, така че тялото да отговори по оптималния начин. След всяка тренировка изпращаме таблица с различни данни и диаграма на пулса, която обобщава напредъка във физическата форма.

   В работата си ползваме пулсомери на световният лидер в тази област – финландската фирма Polar. Всеки от трениращите в малка група получава такъв по време на тренировката, но ако някой желае свой собствен, може да го закупи от нашия магазин. Моделът H7 е съвместим с голям брой устройства и приложения, включително специално разработеното и безплатно Polar Beat.

   Но защо и как проследяването на съдечния ритъм ускорява резултатите? Доскоро се вярваше, че за добри резултати от тренировките, особено в чистенето на мазнини, най-важното нещо е колко калории приемаме и колко изразходваме. Този подход обаче вече се смята за остарял.

   Изследванията показват, че дали ще получим резултати и какви ще са те зависи най-вече от начина, по който караме хормоните в тялото ни реагират – чрез тренирането и чрез храненето. Накратко, качествената храна и начинът на трениране определят успеха. Сега използваме технологията на Polar за проследяване на пулса, така че прецизно да наблюдаваме и натоварването, и почивката по време на тренировка. По този начин постигаме по-добри резултати както когато целта е изчистване на телесни мазнини, така и когато целим покачване на мускулната маса.

   Важното в случая е, че ако искаме напредък, трябва да даваме на тялото достатъчно интензивност, но и да не допускаме претрениране. Пулсомерите проследяват именно тези две променливи и – за разлика от трениращия или от треньора – няма как да сгрешат.

   Друг остарял подход към тренировките е вярата, че резултатите идват единствено с много тренировки с много висока интензивност. Следенето на пулса ни помага да преодолеем тази толкова погрешна и нерядко вредна стратегия. Прекомерната интензивност, когато тялото не е готово за нея, може да доведе до травми, претрениране и – в крайна сметка – до прекъсване на процеса.

   Ако в даден ден не сте в кондиция, но все пак си наложите да тренирате прекалено интензивно, в хормоналното състояние настъпва хаос. Той може да се изрази по различни начини, например като прекомерна умора, неспособност да изпълните ежедневни задачи, неистов глад, отпадналост, раздразнение и други… В работата си срещаме хора, които не спират да тренират по този начин с месеци, понякога с години. Нерядко именно тази схема на работа води до общо отслабване на организма, травми, застой, и дори връщане назад във физическата форма.

   Проследявайки работата на сърцето, ние знаем кога трябва да дадем шанс на тялото да се възстанови. Когато това се случва правилно, можем да работим с висока интензивност до края на тренировката и да си тръгнем от нея заредени с енергия и сили за всички предизвикателства извън залата. В допълнение, по-задълбочен анализ на графиката след трениране може да покаже дълготрайна умора или други тенденции, които да адресираме навреме.

   Информацията от пулсомерите е ясна и лесна за възприемане. Трениращите бързо се научават да я разбират и съответно да следят тялото си за по-добри и бързи резултати. Това им позволява и по-задълбочен поглед върху състоянието си. Например, човек може да се чувства отлично, но прекалено високият или нисък пулс всъщност да показват невъзможност за достатъчно натоварване или възстановяване. Това насочва трениращия да работи върху различни фактори от ежедневието си, които влияят на сърдечния ритъм – сън, прием на вода, хранене, стрес и други – така че да не спират прогреса му. Сърцето никога не лъже и повишеният пулс или невъзможността да свалим пулса са сериозни послания, в които трябва да се вслушаме.

   Вече споменах, че немалко от клиентите ни избират да тренират прекалено интензивно и прекалено често. В същото време повечето от тях живеят под стрес, без достатъчно време за сън и възможност за въстановяване и качествено време за себе си. Това най-често им пречи да получат очакваните резултати.

   В тези случаи хората всъщност имат нужда да намалят интензивността, вместо да я увеличават. Трябва им умно движение и добро възстановяване и именно тези два фактора биха определили техния успех, вместо по-изтощителни или по-продължителни тренировки. Проблемът е, че за много от тях е трудно да приемат подобна промяна, понеже просто не могат да спрат или да тръгнат срещу навиците си и вече изградения манталитет на трениращ човек. Тази упоритост обаче често е за сметка на общото благосъстояние.

   Работата с пулсомери е възможност да се излезе от този омагьосан кръг. Тя ни отвежда в следващото ниво на трениране, в което разбираме тялото си по-добре. Това означава прогрес в резултатите, постигнат с по-малко усилия и повече качество в натоварването.