fbpx

Обстоятелствата ни принуждават да се движим по-малко. В същото време искаме да се чувстваме добре в тялото си и да изглеждаме добре – и някои вероятно се питат „Дали да не спра да ям нишестени въглехидрати?“. Този въпрос е свързан с убеждението, че ако не изразходваме достатъчно енергия, но се храним по стария начин, тонусът и фигурата ни ще страдат.

Разбирам тези притеснения, но решението не е в ограничения и в лишенията. Вместо тях ти предлагам:

  • да приемаш достатъчно белтъчини и зеленчуци на всяко хранене – те ще те засищат по-бързо, за по-дълго време и ще оставят по-малко място за въглехидрати;
  • да добавяш и малко пълноценни мазнини (авокадо, зехтин, семена, масло и др.);
  • да консумираш поне малко качествени въглехидрати: пълнозърнести продукти, боб, грах, леща, киноа, елда, овесени ядки, картофи, царевица, пълнозърнест, кафяв, див или друг ориз с високо съдържание на фибри.

Качествените въглехидрати доставят на тялото пълноценни и важни хранителни вещества – фибри, витамини, минерали. Достатъчният прием на такива  въглехидрати помага да се засищаме по-бързо и за по-дълго. Проблемът не е във въглехидратите като група храна. Проблемът са некачествените храни и напитки с много въглехидрати – например храните в опаковка (вафли, бисквити, кроасани, солети, чипс и други), десертите от магазина, готовите тестени закуски, белият хляб, газираните напитки, натуралните сокове. Тези хранни обикновено съдържат комбинация от захар и мазнини или от сол и мазнини. Именно тези комбинации, заедно с куп вредни добавки, предизвикват вкусовите рецептори и ни карат да прекаляваме. Накратко: не е нужно да се лишаваш от пълноценните въглехидрати – просто избягвай некачествените въглехидратни храни.

Има начин да се движим достатъчно дори и при сегашните условия. Идеята на 5-седмичното предизвикателство, което организирам, е именно тази – да не губим ритъм, да подобрим навиците си, да преминем с висока енергия и добро настроение този труден, различен момент.

5-СЕДМИЧНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Ето и няколко съвета как да не преяждаш с въглехидратните храни:

  1. Започвай храненето с белтъчините и зеленчуците.
  2. Следи да имаш пълноценни мазнини.
  3. Добави толкова пълноценни въглехидрати, колкото да се заситиш.
  4. Наблюдавай кога се засищаш и спри да се храниш тогава, когато си около 80% заситена.

Апетитът намалява по естествен начин тогава, когато се движим по-малко и изразходваме по-малко енергия. Ако при тези условия апетитът остава повишен, това е признак за емоционално хранене, върху което трябва да се работи. Също така често се сблъсквам с разбирането, че – при недостатъчно изразходване на енергия –  въглехидратите ще се превърнат в мазнини. Преди всичко трябва да сме наясно, че целта на движението не е просто  да изразходваме енергия и да горим калории. Целта на движението е да поддържа метаболизма висок, мускулите – силни, а костите – здрави. Физическото и психическото ни здраве са свързани с движението, а тялото има нужда от него така, както има нужда от храна. Да приемаме движението само като средство за изразходване на енергия или за горене на калории е погрешно. В работата си нерядко срещам този подход – и той обикновено се възприема от хора без здравословни навици в храненето и в грижата за себе си, които искат бързо да манипулират тялото, за да отслбане.

Опитът ми – личен и професионален – показва, че съвременните жени поддържат оптимално тегло и се чувстват най-добре тогава, когато консумират от всички храни в умерени количества. Трябва да се храним и движим така, че да поддържаме тялото си в изправност и фунцкионалност. Резултатът от това е здраво, енергично тяло, което ни служи оптимално. Това е разумният подход към здравето. Ограничения в количествата или на определени групи храни е допустимо тогава, когато се налага по здравословни причини. Човек трябва да се храни умерено с всички храни, като се старае винаги да избира високо качество.

Липсата на движение и по-ограниченият начин на живот могат да задействат емоционалното хранене. Това ни пречи да спрем на 80% и да не ядем опакована храна-боклук. Ако това се случва, може би имаш нужда от подкрепа. Новото 5-седмично предизвикателство ще те подкрепи в това изпитание. То включва кратки раздвижвания през деня и практически съвети, както и група от съпричастни жени и треньор, които ще те държат отговорна. Започваме на 23. март и записването вече тече. Повече подробности за самото предизвикателство можеш да намериш тук.

На разположение съм за всички твои въпроси – не се колебай да ги зададеш на  info@zdravizaedno.com или чрез Месинджър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *