fbpx

Наближава празникът “Свети Валентин”, който никога не е бил специален за мен. Въпреки това използвам всеки повод да се свързвам с усещането за благодарност, уважение и любов – към близките и към нещата, които обичам, но най-вече към себе си.

Искам да споделя няколко от своите начини да създавам и поддържам любов към своето тяло. Те ми помагат да се чувствам добре и да го усещам свързано с моя ум и с моя дух. Надявам се, че в тях ще намериш идеи и вдъхновение да се грижиш по-добре за себе си. Защото го заслужаваш!

Няколко начина, по които изразявам любовта към тялото си всеки ден:

1. Прекарвам поне 2 часа навън на дневна светлина

Най-пълноценният начин да получим витамин D е като прекарваме време на открито.

Освен заради това, прекарвам време на дневна светлина, защото ми помага да отпускам напрежението, да подобрявам настроението си и да се завърна към ангажиментите си свежа и концентрирана. Чувствам се по-заредена, когато успея да съчетая времето си на открито с движение в природата – дървета, цветя, река…

Всеки ден се старая до обяд да съм направила поне 4 000 крачки на открито. Понякога отивам пеша да пазарувам, понякога просто се разхождам. Любимото ми място за градска разходка е покрай реката.

2. Чета книга

Четенето подобрява паметта и концентрацията.

През последните години четенето на книги ми липсваше. След раждането просто не успявах да намеря начин да чета книги по мой вкус (за сметка на това прочетох много детски). Но от началото на тази година успешно се завърнах към навика да чета и усещам как той ми помага да остана спокойна и да вграждам повече разпускащи моменти в живота си. Подобни моменти са важни за ежедневието на заетата жена. За да остана в добра форма, за мен е важно както да стимулирам тялото си чрез упражнения, така и да му давам качествена почивка няколко пъти през деня. Това време е особено подходящо за четене.

Вече се доказват по научен път твърденията, че четенето на книги влияе върху дълголетието – тема, която намирам за особено вълнуваща. Това ме стимулира да чета още повече.

Как успявам да намеря време за книги в натовареното ежедневие? Спазвам един от принципите за изграждане на устойчиви навици, върху които работим в “Здрави заедно” – да се опитам да направя предизвикателството по-лесно. Поне един път дневно прочитам поне един абзац от книга. Така например, малко по малко, вече приключвам с една една страхотна книга – “Лидери за ново начало”.

3. Тренирам между 10 и 30 минути всеки ден

Мобилност, сила или кардио – поне 10 минути на ден  отделям време за тренировъчно движение. Съвременният комфорт ограбва естественото движение и основната цел на тези три вида тренировки е да компенсирам липсата.

Пълноценното естествено движение:

  • предпазва от заболявания;
  • подобрява настроението;
  • понижава стреса;
  • поддържа тялото и ума в кондиция;
  • помага за по-качествен сън;
  • повишава шансовете за по-дълъг живот в добро здраве.

Когато се чувствам изпълнена с енергия и желание, правя кратки високоинтензвини тренировки. Те стимулират тялото ми повече, правят го по-силно, по-издръжливо и го поддържат в кондиция за планински приключения.

4. Слагам ръка на сърцето и ръка на корема

Притихвам и се свързвам с ударите на сърцето си. Благодаря му за деонощната работа, която ме поддържа жива, здрава и силна.

5. Намирам повод да се разсмея за нещо

Обичам да се смея. След това се чувствам лека и пречистена, а и смехът тренира корема ; )

В момента, едно от най-забавните неща в семейството са разговорите с малкото ни момиче Рада. Понякога си разказваме вицове или весели спомени. Едни от най-веселите спомени, за които често си говорим, са свързани с френския булдог Кики.

6. Приготвям семпла храна

Старая се ежедневно да слушам нуждите на тялото си и да приготвям и ям храната, която наистина ми се яде. Невинаги е лесно, особено когато трябва да се съобразявам с нуждите и желанията на цялото семейство. Опитвам се да не изпадна в омагьосания кръг “Какво трябва да ям?” и да не забравям да си приготвя това, което наистина ми се яде.

Поне един път дневно се запитвам какво наистина ми се яде.

7. Наслаждавам се на продължителен душ няколко пъти в седмицата

Топлата баня отпуска и да намалява хормоните на стреса в тялото. Също така е отличен начин да се настроя за сън. Помага ми да усетя мускулите си отпуснати, а ума – пречистен.

8. Ходя на масаж или на друга разпускаща терапия един път в месеца

По този начин влияя на стреса, подобрявам циркулацията в тялото и енергията си, подсилвам имунитета. Всяка от нас го заслужава! Напоследък любимият ми начин да давам рестарт на мускулите е чрез миопунктура.

Нека през тези почивни дни отделим малко повече време, за да покажем на тялото си колко много го обичаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *