fbpx

Мускулите на коемния пояс са измежду най-важните в тялото. Те подкрепят гръбначния стълб и вътрешните ни органи и са в основата на почти всяко движение, което правим. Проблемът е, че съвременният начин на живот работи против това нашите коремни мускули да са силни.

С течение на времето, коремните мускули могат да отслабнат сериозно без дори да забележим. Това обикновено води до лоша стойка, контузии, болки…

Споделям няколко предупредителни знака, които сочат че коремните ни мускули може да са слаби:

1. Помагаш си с ръце, за да се изправиш от стола или от леглото. 

Това обикновено се случва подсъзнателно. Ето защо предлагам да направиш следния тест още сега. Седни на стола, изчакай няколко секунди и след това стани. Направи го преди да продължиш да четеш.

Какво забеляза? Посегна ли автоматично да се хванеш за масата, за облегалките на стола или да се подпреш на бедрата си, за да си помогнеш?

Друг тест можеш да направиш като първото нещо сутрин. Доакто си още в леглото, обърни внимание как се изправяш. Използваш ли ръцете си, за да се изправиш или просто ставаш?

Резултатите от тези тестове показват дали имаш нужда да работиш върху заздравяване на коремните мускули.

2. Забелязваш, че се изгърбваш, когато шофираш или работиш на бюрото. 

Това също се случва подсъзнателно. Колкото повече и колкото по-дълго седим, толкова повече сме предразположени да се изгърбваме. И е логично. Колкото повече време прекарваме в една и съща позиция, толкова повече мускулите ни се уморяват да ни държат в нея.

Отпуснатата и изгърбена позиция затруднява дишането ни и държи мускулите в предната част на тялото сковани и негъвкави. Това носи усщания за умора и дори за потиснатост.

Една от най-добрите стратегии, за да противодействаме, е да правим кратко раздвижване на всеки 30-60 минути.

3. Усещаш, че губиш баланс лесно. Коремните мускули ни помагат да останем стабилни, особено когато се наложи за извършим внезапно движение, да стоим на една страна или при движение, което изисква завъртане или усуквне.

Опитай се да стоиш на един крак 15-30 сек. След това повтори с другия.

Ако усетиш, че се клатушкаш прекалено, мисли за активирането на коремните мускули, така все едно си ги закопчала с цип. Помогна ли ти?

4. Чувстваш се слаба или небалансирани при определени движения, свързани с хвърляне или ритане.

Когато се движиш силово, корпусът ти се задейства, за да те стабилизира – особено при едностранни движения. Ако при такива движения не успяваш да генерираш много сила, това е показателно за слаби коремни мускули.

5. Техниката ти в упражнението “Планк на лакти” не е добра.

Ако изпитваш затруднения да подредиш правилно тялото си в това упражнение, това е сериозен признак, че на коремният ти пояс липсва сила.

Планкът изсиква цялото тяло да е подредено правилно. Това означава, че сме в права линия от главата до петите. Раменете, гърбът и тазът са в неутрална позиция (а не отпуснати, извити или прегърбени). Вратът е издължен и е продължение на гръбначния стълб. Тежестта е разпределена между горната и долната част на тялото, което означва, че трябва да усещаме краката си да работят.

Ако нещо те затруднява, в тази част на тялото има дисбаланси. Задържай за кратко и през цялото време мисли как да се подредиш оптимално.

Дългото стоене в планк с неправилна позиция може да засили слабите страни и дисбалансите.

6. Задържаш дъха си, когато правиш планк или други упражнения за корема.

Това има значение заради мускул във вътрешността на тялото – диафрагмата. Тя има основна роля при дишането, но също така работи заедно с дълбоката мускулатура на коремния пояс.

Ако не успяваме едновременно да дишаме и да изпълняваме планк (или други упражнения за торса), вероятно това се дължи на слаба мускулатура.

На 9. януари започва предизвикателството “Силен корем”, в което ще положим основите на здрави, красиви и добре функциониращи коремни мускули. Ще работим за подобряване на стойката и задълбочаване на дишането само за 10 минути на ден.

Предизвикателството е подходящо както за начинаещи, така и за напреднали, за  жени с диастаза или проблеми с тазовото дъно.

Натисни тук за повече подробности и записване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *