fbpx

Как да намеря мотивация, за да започна? Как да намеря вдъхновение, за да продължа? Как така „треньорите“ винаги са мотивирани да живеят здравословно?

“Непоколебимата мотивация” е илюзия – тя не съществува в реалния живот. Дори за професионалистите. Невyзможно е през цялото време да се чувстваме вдъхновени и нещата винаги да се случват “по мед и масло”.

Мотивацията идва и си отива. Понякога я имаме, а друг път – не. Но това няма значение. Всъщност ние нямаме нужда от мотивация, за да следваме плана си и да практикуваме добрите навици постоянно.

Това, което отличава професионалиста от аматьора, не е мотивацията. Разликата е в действието. Експертите намират концентрация и начин да правят това, което е нужно, без значение как се чувстват.

Широко разпространено е мнението, че е необходимо да сме в определено състояние на духа, за да започнем да действаме. Понякога това е вярно, но в повечето случаи не е.

Действието идва преди мотивацията, защото то носи енергията, която ни придвижва напред. Правим крачка напред и усещаме подобрение или виждаме разултат – тогава умът ни започва да създава психическата нагласа на вдъхновение и мотивация.

Например, един ден решаваш да се разходиш. Не ти се ходи толкова, но се чувстваш психически изморена и имаш нужда от свеж въздух. Първоначално си тромава и гледаш в земята. След 5-10 минути забелязваш, че вече не си толкова заровена в мислите си, стойката ти е по-изправена и дишаш по-дълбоко. Движиш се по-пъргаво и с повече свобода. Вече вървиш гордо. Усещаш, че движението ти дава енергия. След 20-30 минути приключваш с разходката и намираш, че мислите ти са по-ведри, тялото има енергия и усещането, че си в синхрон с живота, се е върнало.

В този момент се намираш в менталната нагласа на мотивацията. Как се случи това? Ти първо действа.

Няма как да разчитаме на мотивацията, защото тя е нестабилна и има навика да изчезва точно тогава, когато най-много се нуждаем от нея.

Вместо това можем да разчитаме на тези три неща: структура, система и планиране.

Структурата е начина, по който ще подредиш заобикалящата те среда. Когато подходиш правилно ще си сигурна, че вършиш именно това, което трябва. Например:

  • да пазаруваш един или два пъти в седмицата, за да си винаги добре заредна с подходящите храни.
  • да се абонираш за онлайн тренировките в “Здрави заедно, защото това е най-лесният и удобен начин да се раздвижиш поне за 10 минути на ден, програмирането е съобразено с женското здраве и метаболизъм и вичко, което е нужно е да се появиш на живо или да си пуснеш записа и да следваш инструкциите.

Системите са процесите и практките, които използваш, за да накараш нещата да се случват:

  • ритуал за приготвяне на храна (например всяка вечер за следващия ден или два пъти седмично за няколко дни напред);
  • сутрешно раздвижване;
  • с колело на работа;
  • разходка всяка вечер след вечеря;
  • поставяне на дрехите за тренировка на видно място всяка вечер;
  • пиене на вода с лимон и раздвижване за 5 минути всяка сутрин преди всичко останало.

Планирането означава да си подготвена и да не зависиш от обстоятелствата. Когато те заболи зъб, обикновено си записваш час при зъболекар и, когато моментът настъпи, отиваш при него. Ако не го сториш навреме, проблемът се усложнява. По същия начин не трябва да чакаш да ти дойде мотивацията, за да направиш тренировка. Планираш графика и вече знаеш, че в понеделник, сряда и петък в 7.00 часа си на онлайн тренировка с Ася за 30 минути. Добави в плановете си действията, свързани с добрата форма и здравословното хранене – точно както го правиш за всяка друга важна среща, която ти предстои. Определи време, отбележи го в календара и се придържай към плана си докрай.

Готова ли си да направиш първата крачка?

Запиши се за безплатния онлайн мини-курс “Във форма без диети”, който започва на 20. септември 2021 г. и да действаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *