fbpx

Как движението влияе на тялото


Сигурна съм, че в съвременния препълнен с информация свят, повечето хора са наясно, че движението влияе много добре на тялото ни. То заздравява сърцето, мускулите, костите. Подобрява потока на течности в тялото – кръв, лимфа, вода. Когато те циркулират добре, мозъкът и всички тъкани в тялото се захранва пълноценно с кислород и хранителни вещества.
Движението подобрява функционирането на лимфната система. Тя няма отделна помпа, която да я движи (както например сърцето движи кръвта). Лимфата се движи из тялото благодарение на съкращаването на скелетните мускули. А добре функционираща лимфна система означава добър баланс на течности в тялото, пълноценно изхвърляне на токсините и добра имунна защита.
Движим ли се достатъчно и разнообразно, поддържаме съеднителна тъкан – фасцията – добре хидратирана. Когато фасцията е добре оводнена и често използвана, тя е здрава, гъвкава и позволява на тялото да се движи свободно. Много често сраствания във фасцията са причина за болки и непълноценно движение – чувстваме се схванати и трудноподвижни.

Как движението развива ума

От една страна подобрения приток на кислород към мозъка подобрява способността ни да се концентрираме и да учим. От друга страна, колкото повече и разнообразни движения извършваме, толкова по-автоматизирани стават те. Мозъкът спират да изразходва ресурс около всичко свързано с движението и може да вложи енергия в други, по-сложни операции като мисловна дейност. От трета страна има изследвания, които сочат, че редовното движение спомага на мозъка да се регенирира и да забавя процеса на остаряване с около 1-2 години.

Как движението подобрява менталното здраве


Ч
увствата ни влияят на движението. Например, ако се чувстваме изморени или тъжни, обикновено се движим по-бавно. Ако се чувстваме притеснени, може да забележим или че бързаме или че сме напълно парализирани и не можем да помръднем. Но също така движението влияе на усещанията и настроението ни. Когато се движим стимулираме производството на химикали в мозъка (ендорфини), които подобряват настроението и ни помагат да се отпускаме. Физическата активност намалява притеснението и депресивните състояния и повишава усещането за себестойност.
Забелязали ли сте, че ако се чувствате притеснени или неспособни да се концентрирарате и се раздвижите, напрежението спада. Завръщате се към заниманията си с повече фокус и желание. Ако не сте, изпробвайте!
Различни видове терапии за лечение на депресивни състояния, притеснение и стрес разчитат на движението, за да подобряват състоянието на пациентите.

Връзката между мозъка и тялото е двупосочна и според думите на биомеханика Кейт Боуман: „Мозъкът е това, което движи тялото. Тялото е това, което храни мозъка.“


Проблемът е, че в съвременния свят хората нямат нужда да се движат, за да оцелеят. Така както е било преди напредъка в технологиите и транспортирането. Тогава човекът е трябвало да се движи, за да осигури прехрана, подслон, за да се защити. „Движението на тялото е част от доброто функциониране на мозъка“, казва Боуман. А в съвременния свят, когато всичко е на една ръка разстояние или лесно можем да стигнем до където трябва с презозно средство, нуждата от движение на тялото все повече намалява. И мозъкът страда. Но в съвременното
общество човек мисли за мозъка си най-вече като за тази част от тялото, която отговаря за мисленето и не разпознава нуждата му от движение, за да може да функционира оптимално.


Движение преди тренировки


Тялото ни изпитва основна нужда от движение, така както изпитва основна нужда от храна. С напредване на възрастта много хора започват да забелязват както че метаболизмът им е по-слаб, така и че способността им да се движат намалява.
Знаете ли, че една от най-честите причини за смърт при възрастното население в наши дни е нараняване от падане. Възрастните хора падат по-често и с фатален край, защото костите им стават по-крехки и чупливи, мускулната маса намалява, губят стабилност и баланс. Заблуждаваме се, че процесът на остаряване е виновен за това, вместо да поемем отговорност и да започнем да правим с тялото си това за което е създадено – да се движим. Радваме се на комфорта на столовете, колите и диваните и под движение разбраме ходенето на тренировки за горене на калории и стягане на тялото. Промяната в тялото е приятен страничен ефект от това, че се грижим истински за тялото си.
Да се грижим за тялото си означава преди всичко да се движим много в ежедневието и ако имаме желание или други цели (повече сила, издържливост, подготовка за конкретен спорт) да добавим специфични тренировки.
Както казва един моите ментори, Галина Дензел, съотношението между движение и тренировки трябва да бъде подобно на съотношението между храна и хранителни добавки. За да си го представите визуално, вижте следващата графика.


Движете се умно


В преследване на бързи резултати, много жени се впускат в тренировки, за които не са готови. Най-често това са интензивни тренировки, които дори и временно да им помогнат да отслабнат (което е преди всичко заради ограниченията в храненето), обикновено задълбочават проблемите на обездвижените им тела.
Представям една йерархия на движението, която може да използвате като план за действие. Разберете къде се намирате в йерархията и работете за следващото ниво – повишете стандарта. В желанието за бързи резултати е възможно да прескочите някое от нивата и да започнете с високоинтензивните дейности. Устойте на изкушението, деййствайте с грижа за тялото и прогресирайте плавно.

  1. Не се заседявайте: прекарвате ли дълго време в една поза? Това е пагубно за тялото и от където трябва да се започне. Сменяйтецчесто позата пред компютъра, на стола, на дивана.цПри дълго шофиране, правете паузи – разтягане,раздвижване или след като пристигнете балансирайте с подходящи, възстановяващи упражнения.
  2. Работете за повече подвижност на ставите или мобилност. Безплатни практики за мобилност ще намерите на тази страница, в Ютуб канала ми , Инстаграм и Фейсбук групата “Здрави заедно“.
  3. Движи се качествено – проверете тялото за дисбаланси или ако имате болки – намерете начин да ги отсраните. Свържете се с добър терапевт – рехабилитатор, кинезитерапвет, специалисти по Ресторативно движение и т.н. и се консултирайте с тях. Всички хора в съвременния сват са поне малко изкривени и трябва да се, грижат тялто им да е в изправност. Само тогава движението ще храни и развива тялото пълноценно. Ако има болки и дисбаланси, ще компенсирате и ще се чудите защо се движите толкова много, а ви болят коленее или кръста….
  4. Движете се повече естествено – разхождайте се по различни терени, плувайте, карайте колело, качвайте стълби вместо асансьора, ходете пеша, вместо с колата, носете покупките и децата си.
  5. Тренирайте – ако имате любим спорт или искате да работите за повече сила, издържливост, мощност – тренирайте. Но първо се уверете, че основите са здрави – болките са излекувани, нямате дисбаланси и се движите достатъчно и естествено в ежедневието. Ако целта е да намалите телесните мазнини, тренирайте умно. Необходими са кратки и ефективни интензивни тренировки, които да са съобразени с метаболизма и концдицията ви в момента. Тренировки, които да дават достатъчно стимул на тялото без да го претоварват. Такива тренировки в Здрави заедно са Сила, Високоинтнзивна интервална, метаболитна и 3Д-сила.

Както разбрахме, човешкото тяло е съдадено за движение и не функционира толкова добре при заседнал начин на живот. Но съвременния начин на живот затруднява хората да са в ритъм с двигателните си нужди. За разлика от предците ни, които са използвали телата си до краен предел, за да оцелеят, ние трява да мислим как да съчетаваме упражненията с живота си по някакъв начин.

Започнете плавно и удовлетворяващо. Поради склонноста да търсим бързи резултати, включването на повече движение в ежедневието трябва да стане плавно, да ни харесва, да е лесно и приятно. Използвайте правилото за 2 мин: Изберете от йерархията за движение от къде ще започнете и практикувайте всеки ден по 2 мин. Постепенно увеличавайте времето, докато изградите избрания навик. По този начин плавно разширявате
зоната си на комфорт и повишавате стандартите си за движение.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *