fbpx

   И преди всичко, кои резултати са оптимални? В “Здрави заедно” следваме философията, че благодарение на такива резултати:

– запазваме или подобряваме здравето в тялото;

– постигаме това, което желаем;

– задържаме постигнатото и установяваме стабилни навици;

– пазим разсъдъка си по отношение на тренировките, за да не изпадаме в крайности.

   Важен момент от процеса е да помогнем на клиентите да влязат във връзка със собствените си тела и да разберат нуждите им по-добре. Въвеждането на тренировките с проследяване на пулса помогна да отговорим по-качествено на трениращите, които съответно споделят по-добри резултати и повече енергия в ежедневието, но при по-малко стрес.

   Пулсомерите не са единствената новост в търсенето на оптимални резултати. За пълноценно разбиране на собствените нужди на трениращия е важно, преди тренировката, да определим колко интензивна и колко продължителна да бъде тя за всеки конкретен участник. Тези два елемента – продължителност и интензивност – зависят преди всичко от кондицията в момента.

   Вече коментирахме различни фактори, които обикновено имат много по-сериозно отражение върху кондицията, отколкото предполагаме. Това са неща от ежедневието като сън, прием на вода и храна, стрес, физическо, психическо и емоционално състояние. Използвахме опита на нашите колеги от in2greatfitness, Австралия, за да обединим всички тях в достъпен и лесен за прилагане въпросник, който трениращите да прегледат преди всяка тренировка.

   Подготвяйки се за тренировката, участниците си дават по една точка за всяка отметка, която покриват. В зависимост от събраните точки определят интензивността, с която да работят.

   За да онагледим значението на този тест, по-долу изброяваме някои от факторите в него и тяхното влияние върху кондицията и интензивността на тренировката.

1. Прием на вода. Ако човек не е пил достатъчно вода през деня, то по време на тренировката обикновено се забелязва прекалено висок пулс или неспособност той да бъде възстановен. Ако възстановяването не е адекватно, трениращият се изтощава и не може да положи необходимите за резултати усилия. В допълнение – ако тренираме здраво, без да сме се хидратирали през деня – излизаме от залата изтощени и неподготвени за ежедневните задължения. В същата ситуация можем да получим сърцебиене, превъзбуда, неспокойство или повишен апетит.

2. Прием на достатъчно качествена храна. Типичен пример за това е периодът, през който трениращият спазва диета – тогава той или тя няма сили, за да работи интензивно. Колкото и да се опитваме, в подобни ситуации сърцето продължава да работи с ниски обороти, а в хормоналната система настъпва хаос, който пък ни отдалечава от резултатите.

3. Сънят е измежду най-често пренебрегваните фактори. Нерядко работим с клиенти, които спят по-малко от 6 часа и идват, за да се събудят и да усетят прилив на енергия. Подходът ни в подобен случай е да подготвим човека за възстановяващи нискоинтензивни движения, като постепенно увеличаваме интензивността, но в никакъв случай не стимулираме трениращия да работи с максимални усилия.

   Често, след първите минути на тренировката се усеща прилив на сили заради подобрените кръвообръщение и подвижност на тялото, както и заради увеличаването на ендорфините.Трениращият бързо забравя в каква кондиция е прекрачил прага на залата и решава, че е време да се изцеди до край.

   Да се напънем и изтощим е лесно. Предизвикателството е да тренираме по-леко, когато тялото ни има нужда от това. Прекалим ли тогава, когато не се наспиваме системно и умората се натрупва, шансовете да се контузим се увеличват, хормоналната система се обърква, апетитът се повишава и в много случаи тялото складира мазнини (особено около корема), защото се нуждае от енергийни запаси.

   Нормално е не всеки ден да сме в оптимална кондиция – и една от целите на тренировките в „Здрави заедно” е с времето тя да се подобрява. Ако системно започвате тренировките с малко точки, трябва да обърнете внимание на елементите в таблицата и да направите необходимите корекции.

   Таблицата помага да отговорим на нуждите на тялото си и извън тренировката.

   Силата на таблица извън тренировките пролича около месец след като започнахме да я ползваме. По това време трениращите вече влизаха в залата рано сутрин, като предварително бяха изчислили своите точки; споделяха, че инстинктивно започват да си дават точки по таблицата. Това е много радостна тенденция – тя означава, че човек се замисля за състоянието си и си дава сметка за нещата от ежедневието, които се отразяват на кондицията му. По този начин влиза във връзка с тялото си и осъзнава какво му липсва и от какво има нужда.

   Например, като едно от най-очевидните постижения от работата с пулсомери и самооценката на кондицията, голяма част от клиентите осъзнаха, че не пият достатъчно вода, видяха как това се отразява и постепенно започнаха да увеличават приема. Друго радостно наблюдение е как хората започват да уважават тялото си – пропускат тренировка, когато не са се наспали или сами изискват тренировката да ги възстанови, вместо да ги изтощи. Или пък имат сили и енергия, но знаят, че ги очаква ден изпълнен с предизвикателства и сами решават кога да спрат, така че тренировката да им даде сили, вместо да им ги отнеме.

   Разбира се, все още много хора търсят интезивно и изцеждащо трениране – най-вече за да постигнат желаната промяна бързо или защото намират в това освобождаване от стреса. Вярно е, че и двете могат да се постигнат по този начин – знаем го и от собствен опит, и от опит с трениращите. Но също така знаем колко щети на организма нанася този подход, колко бързо се губят подобни резултати и колко много ни кара да пренебрегваме истинските си нужди.

   Резултатите са оптимални, когато едновременно изглеждаме добре и се чувстваме отлично в дългосрочен план. Това винаги се постига чрез тренировки, насочени към състоянието и ефективността на тялото в момента. За да ви се отблагодари за усилията, тялото ви има нужда от само едно – да го послушате!